16 tipuri de alimente consistente din care să faci stoc în vremuri de criză

Cred că situația asta actuală cu starea de urgență ne cam scoate din bula aia în care trăiam și în care, uitându-mă acum, oricât ne-am fi plâns, aveam un soi de perfecțiune. Și un lucru e clar:  lumea nu va mai fi la fel… Ne va lua luni, poate ani, să trecem peste și să ne redresăm, când lucrurile vor reveni la normal.

Anyway, poate așa ne învățăm, de pildă, și să facem stoc de alimente consistente și mai greu perisabile, pentru astfel de vremuri de criză și situații de urgență. Să nu mai cumpărăm la impuls, ci rațional.

Ieri, de pildă, am dat o comandă prin Bringo în Târgu Jiu, pentru ai mei. Aveam limitare de până la 30 de articole per coș, maxim 10 bucăți din fiecare. A trebuit să prioritizez, evident, să gândesc strategic. Ce să scot, ce să mai adaug întâi, înaintea a orice mai puțin important.

Am apucat să le mai comand drojdie uscată, Igienol și lapte la bidon, dar m-a sunat curierul alocat să-mi spună că acestea nu mai sunt în stoc și, dacă, în schimb, doresc altceva. A găsit lapte la sticlă.

Recunosc, nici eu nu consider că aș fi fost prea precaută vreodată pe partea aceasta. Dar, nah, până nu înveți the hard way, nu prea merge…

Însă, cumva, în timp, am ajuns să mă descurc și să fiu economă și pe partea de mâncare. Și, dacă ar fi acum să se anunțe orice criză,  lista mea de alimente consistente și mai greu perisabile, din care să fac stoc acasă, arată așa:

Făină, drojdie uscată și praf de copt

Dacă nu vei mai găsi pâine sau îți vine poftă de pizza ori produse de patiserie și nu mai ai cum să le obții, poate că ar fi bine să… înveți să le faci. 🙂

Ca să faci orice aluat, ai nevoie de drojdie și făină. Nu e greu. Așa că doar asigură-te că ai stoc.

UPDATE: Dacă nu mai găsești drojdie, vezi dacă poți face stoc de praf de copt. E foarte util și acesta pentru aluaturi. Poți să faci pâine și cu praful de copt.

Eu abia am mai găsit azi și praf de copt, aruncat la PROFI printr-o lădiță pusă sus de tot pe un raft, cu alte alimente. Am rugat un angajat de acolo să dea jos lădița și să-mi dea și mie praf de copt din ea, căci nu ajungeam la ea.

Ca idee: Am intrat și în farmacie, ca să mă asigur că avem acasă și antiinflamatoare, în caz de…

Așa mi-a venit ideea că, dacă tot nu am găsit drojdie în 3 magazine la rând, poate dau de… supliment cu drojdie la farmacie. Nu vreți să știți ce ochi mari a făcut farmacista când am întrebat de drojdie. :)) M-a întrebat pentru ce am nevoie. Pentru rolul probiotic, am răspuns! :))) Well, ajuta și așa ceva acum. 🙂

Mălai, griș

Ce mănâncă omul când nu are pâine? That’s right! Mămăligă. 🙂 Tot prin mălai mai poți trece carnea și alte cele, ca să faci pane-uri sau șnițele. Ca și în cazul pesmetului.

Cu grișul poți face griș cu lapte, budinci, chiar și cremă de zahăr ars sau cremă catalană „lungită” cu griș, pentru o variantă mai densă, mai consistentă și nu atât de dulce. 😉

Paste făinoase

Există tone de modalități prin care poți prepara paste. Italienii au fost foarte smart când s-au gândit să vină cu un asemenea aliment în bucătăria lor.

Well, până și cel mai simplu fel de a găti paste rezultă în ceva delicios, pe timp de criză – trust me, e testat: paste al aglio, olio e peperoncino.

Adică fierbi paste; apoi tai niște usturoi (vreo trei căței, așa), îi tragi în tigaie cu 2 linguri de ulei, adaugi niște ardei iute tăiat fâșii (poate fi și din conservă; dacă nu, fulgi de chilli). Pui pastele fierte peste toate aceste condimente, le tragi puțin în tigaie, adaugi din apa în care au fiert, lași să se lege puțin totul, dacă vrei mai pui și puțin piper și… gata!

Dacă ai ceva brânză (ideal parmezan, dar ne descurcăm și altfel), presară puțină peste. Dacă nu, sunt foarte gustoase și așa, simple. Și sățioase!

Cartofi

Cartofii sunt printre cele mai sățioase legume. Îi poți prepara de la piure, cartofi prăjiți, natur până la tocăniță, mâncărică sau copți la cuptor, chiar chipsuri.

Recomand să îți iei cartofi vrac, proaspeți, dar și cartofi congelați pentru prăjit sau tip wedges.

Leguminoase ca năut, linte, fasole uscată

  • Sunt atâtea moduri prin care poți să te bucuri de năut. Iar acum, în condițiile actuale, te sfătuiesc să te bazezi pe varianta de boabe uscate, vrac. Mult mai economă și durabilă. 😉
    – Le hidratezi ca pe boabele de fasole înainte de a le găti, schimbând apa din bol în repetate rânduri.
    – Poți face hummus în diverse combinații, salate cu frunze și alte legume; ba chiar le poți condimenta cu boia, sare, piper, le pui la cuptor și ai un snacks delicios, dacă le mănânci ca atare, ca pe arahide.
    – Mie îmi plac boabele de năut din conservă chiar și cu sare, simple, de pildă.
  • Lintea poate fi folosită în supe / supe-cremă, salate, tocănițe/mâncărică, ca garnitură. La fel, recomand să îți iei uscată, vrac sau ambalată.
  • De fasole nu vă mai spun: de la salate, garnituri, fasole bătută până la ciorbe, iahnie – îți permite să o gătești în atâtea moduri… E consistentă și sățioasă, ca toate leguminoasele.

Orez

Orezul e la fel de consistent și sățios precum cartofii. Poți, la fel, să îl gătești în multiple feluri și e bun și simplu, doar cu sare și piper. 😀

Ca să nu mai spun că poți face și deserturi din orez.

Quinoa

Quinoa e cam ca fasolea. O speli înainte în mai multe ape, o fierbi și poți face din ea salate, garnituri, chiar burgeri, chiftele.

La fel ca și orezul, e sățioasă și consistentă.

Hrișcă

Hrișca e printre cele mai recomandate dintre cereale în dietă. Asta pentru că e sățioasă, consistentă, puternic nutritivă și, cică, spre deosebire de altele, nu ar îngrășa.

La fel ca alte cereale, o poți consuma fiartă, ca garnitură, amestecată cu alte legume.

Mei

Meiul e bun fiert, în salate, garnituri, deserturi cu fructe – mai ales pentru bebeluși, cică. Înseamnă că e foarte nutritiv, așadar.

Poți face și mămăligă din mei, chifteluțe, budincă, mâncărică cu legume.

Bulgur

Provenit din diferite tipuri de boabe de grâu măcinate în dimensiuni mari, bulgurul e foarte nutritiv și poate fi un bun înlocuitor al cuscusului sau al orezului. Îl gătești tot cam așa. 🙂 Ca și hrișca, meiul, quinoa.

Bulgurul ar fi mai bogat în vitamine și nutrienți decât orezul.

Soia și preparate pe bază de soia

De la soia deshidratată în diverse forme (granule pentru chiftele sau în orice rețetă în care înlocuiește carnea tocată; cuburi pentru tocănițe sau ciorbe ori fâșii pentru șnițele sau strips) până la preparate pe bază de soia (tofu, creme tartinabile, pate de soia), soia este o opțiune grozavă în vremuri de excepție.

Nu știu dacă o (mai) găsești acum în comerț sub forma de bază, de boabe de soia, pe care să le prepari în fel propriu, după bunul plac.

Conserve de orice fel (mâncare gătită, pește, pate, legume și fructe, pastă de roșii și diverse sosuri de paste)

La capitolul conserve, eu și Clau ne-am obișnuit, în timp, să tot facem stoc. Cam la orice ieșire la cumpărături de alimente, puneam în coș și câte o conservă de ceva, că… „nu se știe”. De la ocazii ca sărbători, ne-au tot rămas câte o conservă de mazăre, fasole, de fructe, ba câte una de năut sau pate.

Orice conservă ajută în aceste zile. Deci nu le ocoli perioada asta.

Cereale: musli, fulgi de ovăz

Aici nu insist: fiecare, după plac, știe ce are nevoie. Dar cerealele sunt bune cu lapte, cu iaurt, au și fibre, sunt și foarte nutritive. Și îți recomand să faci stoc mai degrabă din musli, fulgi de ovăz sau alte cereale cât mai naturale.

Cu cât sunt mai naturale cerealele tale, cu atât sunt mai nutritive, proteice, sățioase, consistente și pline de vitamine. Cele procesate au și prea mult zahăr și alte prostii ca E-uri și conservanți ca acid ascorbic, acid citric. Or, perioada asta trebuie să ne întărim sistemul imunitar, să avem grijă de sănătatea noastră. Și multe pornesc din farfurie, știi deja.

Fructe uscate (nuci, alune, arahide, caju)

Nu mai intru și aici în același argument, dar fructele uscate sunt sățioase, pline de nutrienți și… rezistă timp îndelungat în orice sertar. Se încadrează aici și semințele de floarea-soarelui, dovleac, in, susan.

Consumate ca atare, ca snacksuri foarte sănătoase, în salate, în garnituri, deserturi, fructele uscate te salvează în multe situații.

Pâine prăjită ambalată și pâine realizată doar din semințe

Pâinea prăjită ambalată sau tip bruschete ori feliile de pâine subțire crocante, din făină integrală sau de secară, constituie o alegere excelentă perioada aceasta. Față de pâinea obișnuită.

Utilă și fooooarte sățioasă și consistentă este și pâinea neagră sau cea integrală, realizată exclusiv din semințe – pâine weltmeister. Este la Kaufland, din mai multe tipuri de semințe.

Dacă o ții la frigider, îi crești rezistența, dar ai grijă că, după desfacerea ambalajului, se usucă rapid, chiar și la frigider. Ca să nu se usuce, recomand să o pui într-o altă pungă și să o închizi, cu tot cu ambalajul propriu deschis.

din ce alimente să faci stoc pe timp de criză
În centru, încercuite: două tipuri de pâine din semințe, tip weltmeister

Și pâinea tip toast rezistă mai mult decât o pâine obișnuită. 😉 Fă stoc și din aceasta.

Aluaturi congelate, semipreparate și legume congelate

Aici fă stoc din orice semipreparate congelate ori aluaturi mai găsești prin magazine: de la produse de patiserie, brutărie, pizza, plăcinte, până la orice pane-uri și crochete etc.

Ia-ți și din fiecare clasă de legume congelate câte ceva. Cât să ai congelatorul plin. 🙂

Pe lângă acestea, ar mai fi bine să îți asiguri, pe o perioadă de câteva săptămâni:

  • ulei
  • lapte
  • ouă
  • unt
  • carne
  • brânzeturi (cu cât mai maturate, cu atât mai rezistente în frigider – când vine vorba de cașcaval, gouda, cheddar etc.)
  • cafea, dacă ești băutor // ceaiuri
  • premixuri de tot felul (eu am avut, de exemplu, un mix de la Dr. Oetker pentru prăjitura „Mușuroi de cârtiță” și a prins de minune zilele acestea). Fă stoc de ele în zile bune; pot prinde atât de bine în zile rele!
  • Acum sunt grozave până și pliculețele acelea de Maggi pentru supe instant, sosuri de paste, piureuri.
  • fulgi de cartofi și alte baze pentru piureuri
  • chia – perfectă în budincă

Văd că și pe magazinele online de alimente bio e greu să ne bazăm perioada asta. Sunt aglomerate în comenzi și durează livrarea. În asemenea magazine, mai găseai alimente menționate mai sus (paste, leguminoase, conserve, cereale etc.). Cred că și curierii sunt foarte suprasolicitați acum.

Încearcă pe cât posibil să îți asiguri astfel de alimente în casă. Sunt ok și ca parte nutritivă și proteică, fiind din clase diferite de hrană. Pentru situații drastice, ca acum, slavă Domnului, sunt o salvare!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.