„Be Kind to Unkind People.”

Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care mi le tot repetă Clau (și nu-s puține 😛 ) e chestia asta: „Be kind to unkind people. They need it the most.” Cu siguranță au mai spus-o și alții înainte – nici nu m-am obosit să caut să văd, căci nu asta e relevant. Modul în care mi-a explicat acest lucru și în care crede în el e mai important pentru mine. Și faptul că îmi spune de-astea des…

Be kind to unkind people. They need it the most. Pentru că nu știi cine e unkind și cu ei, cine le-a putut strica ziua ori apele pe moment. Nu știi ce și câte zac în interiorul lor.Cum scriam mai demult aici:

Știți cât de mult contează o privire caldă într-o mare de priviri scrutătoare, care ard? Vă spun eu: are aceeași valoare ca și focul de care dai după ce ai umblat toată ziua înghețat prin zăpadă și ger! Fiți privirea care îmbracă frumos și călduros pe cineva, în momente grele! Da, e un exercițiu de… frumusețe.

be kind quotes

Pe de altă parte, urăsc faptul că unii oameni își scuză comportamentul nasol prin faptul că au probleme: „Se poate să mă fi purtat urât atunci pentru că am avut probleme”. Hhmm, cea mai nasoală scuză. Pentru că poate și eu am (avut) probleme, poate chiar mai multe și mai grele,  când tu ți le-ai folosit drept scuză ca să te porți urât.

Și nu e cazul să ne măsurăm în probleme pentru a ști cum să ne purtăm unii cu alții. Toți avem probleme, iar măreția fiecăruia constă și în modul cum ne  comportăm mai ales în astfel de momente grele. Știu, n-avem superputeri ca să facem lumea mai fericită când o ducem mai greu, dar nici nu e cazul să ne purtăm răutăcios cu ceilalți – nu e nimeni  altul vinovat pentru problemele noastre.

N-am să spun acum să faci pe fraierul tot timpul, să îi lași pe toți să te ia drept loser și tu să fii bun. Și nici despre „să întorci și celălalt obraz” nu-i vorba ori despre hippie-style și flower-power life.  Doar că să răspunzi unui om cu aceeași monedă (ori chiar mai rău) uneori nu e neapărat o răzbunare demnă, ci o coborâre mult prea joasă a statutului/caracterului tău.

Pentru că e atât de simplu și de… (aparent!) gratuit să faci rău. (Zic aparent „gratuit”, căci, de fapt, să repari un rău te poate costa chiar mai mult decât să faci orice bine.) Răul îl poate face oricine, nu te deosebește cu nimic de alții, dimpotrivă, răul te poate târî mai jos decât orice alt om, decât omul care ți-a făcut rău și vrei să „i-o întorci”. Tu nu lăsa nimic să-ți altereze esența.

În schimb, să ai puterea să faci bine și să fii uman când alții uită să fie cu tine, mi se pare o victorie chiar, un lucru măreț și pe care numai cei cu adevărat puternici și cu caracter știu și pot să-l facă.

Tu alegi cum vrei să fii văzut: ursuzul recunoscut de toți drept mereu cu capsa pusă, răzbunător și în preajma căruia puțini se simt confortabil ori simulează doar confortul SAU omul plăcut, care știe și le arată și altora că greșelile fac parte din evoluție, că nu acestea sunt de reținut și că poți schimba ziua cuiva printr-o simplă privire sau cu un singur zâmbet – dacă ai reușit asta într-o zi, poți spune că ai schimbat ceva în lumea asta.  Pentru că zâmbetul acela, acolo unde e nevoie de el, poate face mult și, la rândul lui, poate schimba alte lumi. Pentru că ajută să ai oameni bucuroși și senini în jurul tău; te ajută și pe tine, fără să îți dai seama, poate, pe moment.

Chiar mi-aș dori să văd toți oamenii bine dispuși și cu zâmbetul pe buze mereu. Căci, poate ați observat, poți spune atâtea lucruri cu un zâmbet pe chip, chiar și vorbele mai puțin plăcute – lumea va percepe mult mai pozitiv mesajul tău, fie el și unul negativ.

Și mai mult, să poți fi nice cu oamenii care au uitat să facă asta cu tine poate răscoli și mai mult în oameni, poate schimba chiar mai multe, poate declanșa ceva bun în omul respectiv, dincolo de uimire – nu poți fi sigur de asta, așa e, dar măcar ai încercat și e meritul tău.  În plus, e gratis, pe când să repari un rău făcut te poate costa cândva scump… Iar roata-i rotundă, nu se știe când se întoarce înapoi către tine.

despre bunatate

Be kind to unkind people. Face parte din minunea de a fi om. 🙂 De fapt, be kind to anyone – nu te costă nimic, dimpotrivă. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.