12 branduri 🇷🇴 și creatori de modă români descoperiți pe Instagram (partea I)

De mai bine de 1 an am dat Facebookul, pe care-l accesez tot mai rar, pe Instagram, unde găsesc nu doar  inspirație, ci și multe fotografii frumoase și creative, care îmi conferă mai multă liniște și mă relaxează.

Tot aici am descoperit și unele dintre cele mai frumoase branduri de modă și creatori români inovatori în domeniu. Iar dacă nu i-ai descoperit deja, sper să te inspire și pe tine lista de mai jos. Cu siguranță merită atenția.

În timp, mi-aș dori să am cel puțin câte o piesă de la fiecare. Aș vrea să susțin, prin ce pot, munca lor minunată, lucrurile de calitate românești și să nu se stingă aceste flame care dau viață frumosului. În lumea de afară, care ne asprește și nu iartă, să creezi frumos, blândețe, bucurie nu doar că depășește arta, ci se apropie de suflet, îl mângâie și te… vindecă.

IE Clothing

Le-am văzut pe fetele super creative din spatele IE Clothing și la Imperiul Leilor, căutând o investiție. Le-am căutat apoi pe Insta să le dau follow și am observat că o făcusem deja. 🙂 Doar că, în ultima vreme, nu-mi mai apăruseră prea mult în feed. Acum, am reechilibrat balanța.

IE Clothing e mai mult decât îmbrăcăminte care readuce în atenție motivele tradiționale românești și costumul popular. Brandul se apropie foarte mult de arta iilor adevărate, prin broderii și decorațiuni făcute manual. Artizanat ca în vremea străbunicii. Iar asta e mai mult decât îmbrăcăminte.

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de IE Clothing (@ie__clothing)

Piesele create de IE Clothing sunt superbe, adevărate piese originale. Și se vede respectul pentru adevăratele valori, pe care artistele din spatele brandului încearcă să le mențină încă vii și „curate”.

IE Clothing e unul dintre brandurile de modă listate și pe FashionDays în Romanian Cornerdescoperă-le aici.

piese de îmbrăcăminte Ie Clothing

Ie Vie

Nu neapărat un brand creator cât… re-creator. 🙂 Ie Vie re-creează și salvează ii vechi, originale, cu poveste, din diverse regiuni ale țării, astfel încât să își mai poată spună poveștile mai departe, și azi. Iar numele chiar e reprezentativ.

Ie Vie te întâmpină cu file de poveste pe Instagram chiar așa: „How art you today?”. Și chiar cred că e o artă, aproape la fel de minunată ca și cea a străbunilor, aceea de a relua și reda viața unor astfel de piese unice. Ba chiar, dată fiind și responsabilitatea ce se cuvine faptului în sine, e cu atât mai înnobilată această artă.

Ador acest colț de Instagram! Dați-i Follow! Nu are cum să nu îți placă. 😉

Livada cu rochii

Un brand pe care, anterior, cu ceva ani în urmă, l-am descoperit întâi pe Facebook: Livada cu rochii.

Inițial, fetele din spatele numelui simpatic, au început cu ușoară inspirație (și) din motivele tradiționale românești, ca, în prezent, să îmbine perfect ii create manual în stilul propriu, fote și rochii sau fuste ca pe vremuri, din portul popular, cu piese moderne ca fustele tip tutu, de exemplu.

În plus, ca și în cazul Ie Vie, se întâmplă ca o mare parte din iile pe care le găsești aici să fie chiar originale, refăcute, recreate și restabilite, oferindu-li-se, astfel, o nouă viață.

Mi se pare o muncă incredibilă și în spatele acestui brand, dar, mai ales, multă pasiune și iubire pentru tradiție. Merită toată aprecierea!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Livada Cu Rochii (@livada_cu_rochii)

Atelier Isabelle Vijiiac

Un vis… o poveste care te transpune în Țara Minunilor ca pe o Alice uitată în lumea noastră, din care nu mai înțelegi nimic. Și pornești în aventură, la un tea party în grădină, așteptând să apară iepurașul grăbit și să-ți indice că nu prea mai e timp… tic-tac, tic-tac.

Dar nu, apare altceva: un guler de poveste uitat în șifonierul lui Alice înainte de a porni în aventuri nebănuite. Și o rochiță cu imprimeuri sau elemente la fel de dreamy-fanteziste. Și, totuși, purtabile și la o plimbare până la colț de stradă.

Toată această aventură poate fi și a ta și poartă un nume: Isabelle Vijiiac. Un nume care a creat o lume aparte chiar în lumea fantezistă a Instagramului. Eu aici i-am descoperit povestea, cel puțin.

Piesele sunt în ediție limitată, made to measure.

Diana Boje Store

La Diana Boje, cu gulerele-i reprezentative și foarte atent lucrate, cu detalii și amprente personale, pare că s-a scris o povese aparte, cu Peter Pan și Alice și arlechini la un loc. Iar unele imprimeuri te transpun așa, într-o fantezie parcă aievea, la o căsuță ca la țară.

Sunt piese simple, dar cu semnătura brandului prin gulere, panglici la mâneci, mesaje pe manșete sau linii de desene fine. Uneori, îmi par ca inspirate de costume de Heidi, din zone rustice montane bavareze sau alpine austriece.

Îmi place mult ce găsesc pe acest profil și mă bucur că l-am descoperit.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de diana boje store (@diana.boje.store)

Ana Cucicea

Dintre toate brandurile care au ca semnătură proprie gulerele tip Peter Pan sau tip Daphne, amintind de personajul Alice, Ana Cucicea mi se pare că se apropie cel mai mult de acest personaj feminin (și nu numai) prin creațiile sale: creatoarea face rochițe simpatice cu imprimeuri și lungimi midi și gulerașe cu volănașe sau dantele sau macrameuri brodate, exact așa cum ai vedea-o pe Alice în timp ce explorează Țara Oglinzilor.

Dar cel mai mult îmi place la Ana Cucicea că nu se oprește doar la astfel de rochițe de inspirație rustică, îmbinate cu elemente de poveste. La Ana Cucicea găsești și altfel de rochițe, la fel de girly sau feminine: rochii dantelate, din voaluri sau catifea, cu imprimeuri florale elegante, rochii de zi cu zi sau de ocazie.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ana C| dresses maker (@ana.cucicea)

Oana Pădure

Rămânem în dress code-ul vestimentar al lui Alice, dar parcă și ceva mai elegant. La Oana Pădure găsești și rochițe cloș cu detalii jucăușe și din alte epoci precum cele pe care le-ai vedea la Alice în Țara Minunilor, dar și la o Lizuca din Dumbrava-i minunată. 😀

Dar ai și rochii stil retro sau vintage, cambrate, cu pense și tip bodycon, cu umeri înalți, urmând linia corpului, elegant, însă cu elemente ca panglici și gulere rotunde tot de inspirație vintage precum gulerul Peter Pan.

În oricare dintre cele două stiluri te-ai poziționa din punct de vedere vestimentar, pentru creațiile ei, Oana Pădure merită urmărită.

Antoanelle by Camelia Roatis

Odată descoperind gulerele și volănașele acestea, în povești vestimentare fanteziste, au tot ajuns ca sugestii în feedul meu, natural (sau nu! nah, reclamele și Instagram marketing), și alte branduri românești de îmbrăcăminte, care mizează pe astfel de elemente drăgălașe și delicioase.

Așa e și Antoanelle by Camelia Roatis. Nu știu ce-mi plac mai mult: mânecile bufante sau balon, simplitatea combinată cu volănașe diafane, gulerele interesante ca de personaje de povești – atașate la piese basic, clasice sau chiar sport, mânecile clopot, bustiere sexy cu nasturi interesanți și volănașe tip fluturași, fundițele. Toate sunt minunate!

Les vacances d’Irina

Inițial, am crezut că Les vacances d’Irina e un brand străin, franțuzesc sau portughez (nu știu de ce, mă transpunea cu gândul într-acolo). Prețurile, afișate în euro, și stilul, precum și piesele, care par din alt film, dar nu românesc, atent lucrate, profesionist, au contribuit la asta.

Apoi, am aflat că, prin creațiile sale, Les vacances d’Irina e un brand românesc care se adresează și publicului din afară. Și chiar are cu ce: piesele sunt atemporale, minimaliste, dar pline de personalitate, ca dintr-o zonă rustică, cu litoral, în stil vintage, din Franța, Spania sau Portugalia. Numele nu mi se pare, astfel, deloc întâmplător: piesele sunt ca o vacanță cu care poți călători, chiar și prin imaginație, în zone estivale, inclusiv din timpuri apuse.

Sunt reprezentative gulerele mari, ample, rotunjite la capete, dar și de inspirație marinărească. Materialele predomină în pânze ca pânza topită, in, bumbac, voaluri, stofe fine. Am mai observat și accesorii ca pălării, inclusiv de stofă stil pălărie de marinar ca formă. De asemenea, mi se par super interesante capele.

Mimita Clothing

Să iei un material nobil precum catifeaua, o piesă sport precum hanoracul și elemente elegante și aparte precum volănașele și dantela sau umerii bufanți, cu pense, proeminenți, și să le aranjezi într-o bluză delicată și feminină – asta înseamnă creativitatea!

Mimita Clothing se joacă cu piesele de bază și îi iese bine: classics with a twist! Și arată atât de bine!

Eu, una, sunt vrăjită de gulerul dispus ca la arlechin, din pliuri și volane, mai ales la bluzele ei sport-casual din catifea. Love this!

Însă Mimita Clothing nu se oprește doar aici! Cu siguranță este un brand de îmbrăcăminte care merită să-i dai Follow.

D-light by Mazdrunka

Nici nu știu cu ce să încep în cazul de față. 🙈 Dar totul a pornit de la o… pisicuță. 🙊 Cu o aventură întreagă, am ajuns să dăm o pisicuță salvată de pe stradă tocmai familiei omului din spatele Mazdrunka, pe care o știu din atâtea ocazii, doar că, până acum câteva luni, până la situația de care vă spuneam, nu ajunsesem încă să facem cunoștință…

Bun, lumea e mică, cum spuneam. Lumea mea e și mai mică, n-aveți habar. 😉
Aflu că ea face bijuterii statement din argint, cupru, bronz, alamă (la modul că da, de la zero, topește argint și alte metale, ca un alchimist). Dar e mai mult decât un simplu meșteșug aici, e o poezie scrisă în versuri topite și care se întăresc pe măsură ce sunt picurate în forme.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de D-light by Mazdrunka (@dlightsilver)

Well, numai pe filiera aceasta mă puteam întâlni cu creatoarea D-light de atâtea ori. Și, totuși, a ales o pisucă să o facă… Nu-s chiar descoperite pe Instagram bijuteriile ei, mai degrabă pe Facebook, unde ne-am cunoscut inițial până să ajungă pisi la ea, iar apoi am ajuns și la pagina sa de Insta.

Nu mai lungesc vorba (aia e la noi două deja oricum :D), vă invit să-i urmăriți profilul de Instagram, să alegeți bijuteriile semnate de ea din magazinul său de pe Facebook și să o căutați la expoziții de profil. Nu veți regreta, e un om foarte cald și fain.

De pildă, weekendul acesta îi puteți admira creațiile live la Bucharest Art Exhibition, în weekendul 3-5 Decembrie, la Hilton Bucharest.

Zic să nu ratați ocazia acum, mai ales că, mai nou, implică și… pisici. Fie ei și sub formă de… cercei. 😉

Pantofica.ro

Acum nah, știu, am intrat pe o pantă ceva mai subiectivă și n-am cum să nu aduc în atenție la acest capitol brandul Pantofica.ro pe care (nici pe el, de fapt) nu l-am descoperit tocmai pe Instagram. Pe Pantofică îl găsisem din vremurile în care cochetam cu lucrurile handmade și eram foarte des prezentă pe Breslo. Acum mulți ani se întâmpla să le descopăr magzinul.

Apoi, cu ocazia nunții, a venit timpul să-mi gândesc pantofii de mireasă. Știam ce vreau, să găsesc omul care să mi-i facă… nu a mai durat mult și mi-am amintit de Pantofică. 🙂

sandale bleu de mireasă Pantofică

Așa am fost surprinsă să aflu că în spatele brandului micuț românesc e un singur om: Alexandra, un OM ❤️ care a avut atât de mare răbdare cu mine și cu emoțiile mele, care s-a zbătut până în ultimul moment efectiv să-mi facă rost de pielea întoarsă baby blue – nuanță și textură în care îmi doream sandalele. Mi-a trimis biata și mostre de tipuri de piele pe care le mai avea în atelier ca să îmi aleg…

Nu doar că încălțămintea Pantofică e minunată, desprinsă din povești încă dinainte de a-ți crea tu poveștile cu ea, dar e și bine lucrată și cu emoție, de un om cald. Indiferent cât de frumoase sunt niște piese, omul care le creează le dă acea energie și emoție, iar Alexandra (Popescu, ca pe mine) reușește de ani buni să facă asta, din plin. Uite de aceea să alegem piese românești, unicat sau create în serie limitată!

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Pantofica.ro (@pantofica)

Vă invit să o urmăriți pe Alexandra/Pantofica.ro pe Instagram și nu numai – de aceea mi-am permis să o includ în această listă. E printre primii creatori români de încălțăminte cu suflet, foarte frumoasă, pe care eu îi urmăresc de mult. Și și-a menținut entuziasmul, farmecul și frumusețea de om bun, lucru pe care îl poți vedea la nivelul creațiilor sale.

Din păcate, nu am cum să curprind într-un singur articol toate brandurile românești și creatorii români care mă inspiră și ale căror postări pe Instagram abia le aștept! Dar voi reveni cu alte părți la fel de atractive, promit! 🙂 Sunt foarte mulți, ceea ce mă bucură foarte tare! Hai să-i susținem cum putem și noi. 😉 Începe printr-un Follow. ❤️

To be continued…

(P.S.: Vă invit în secțiunea de comentarii din josul paginii să completați lista mea și cu sugestiile voastre de branduri de modă și creatori români pe care și voi îi urmăriți și pe Insta. 😉 )

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.