Budinca mea de chia: cum am descoperit rețeta potrivită și cum o prepar

Am tot văzut și auzit despre budinca de chia în jurul meu de câțiva ani. Nu am încercat-o însă niciodată până anul trecut, când… mi-am făcut-o eu!

Cum am învățat să fac budincă de chia

Am dat atunci peste o rețetă simplă de budinca de chia, pe un blog străin. Spunea să combini smoothie de fructe aromate cu câteva linguri de chia și… aia a fost. Decorai eventual cu niste fructe și gata, aveai un desert/mic dejun delicios.

Mi-am zis că pot face asta clar și cu iaurt de băut, în loc de smoothie. Căci, oricum, smoothie-ul îl „lichidez” repede și nu are acea parte mai grasă, densă, coagulantă. În plus, eram în acea perioadă a anului în care consumam mult Activia de băut, în diverse combinații cu fructe delicioase.

budincă de chia cu mere și biscuiți digestivi
Budincă de chia cu mere și biscuiți digestivi
Am amestecat bine un flacon de Activia de acel tip cu două-trei linguri de semințe de chia. Am mai adăugat și niște biscuiți digestivi sfărâmați pe deasupra. Altă dată, am pus și felii de fructe peste stratul de biscuiți, dar am încercat și cu fructe în compoziție, nu doar deasupra – merg de minune bananele, dar depinde și de ce compoziție are iaurtul lichid.
budincă de chia cu iaurt de băut Activia cuburi de cocos și coacăze
Budincă de chia cu iaurt de băut Activia, cuburi de cocos și coacăze
La fel de bine poți pune fructe uscate ca merișoare, caju, stafide, caise, smochine ș.a. Recomand să prepari totul într-o caserola cu capac, pentru că…
…Ideal e să o lași la frigider peste noapte sau măcar câteva ore bune ca să se umfle acele semințe și să capete aspect gelatinos. Așa se încheagă compoziția și chiar devine ca o budincă mai consistentă.
budincă de chia cu activia de băut biscuiți și fructe
Budincă de chia cu iaurt de băut Activia, cuburi de cocos și coacăze
Dacă nu dai timp semințelor – măcar câteva ore, nu se vor umfla. Rămân crunchy și vei servi doar ceva lichid (în funcție de baza aleasă) cu semințe ca de mac. Bine, ele vor începe să se mai modifice ca textură, în ceea ce privește coaja.

Cum am preparat eu budinca de chia până acum

 Am servit, la mic dejun, cu această budincă, un prieten stabilit pe atunci în Danemarca, venit la noi peste noapte. A fost foarte impresionat, mai ales de simplitatea cu care se realizează. Apoi, era șocat de prețul destul de mare cu care se vinde în pahar o așa budincă, mai ales în afară, inclusiv în Danemarca, unde locuia el. Pfff, ce să zic. I-am arătat cum o prepar și a zis că-și va face și el.

De atunci, a mai venit la noi, a zis că și-a preparat, dar nu i-a ieșit. Descosându-l cu întrebări, am aflat și de ce: folosise iaurt grecesc, care e mult mai gras și dens, și nu lăsase nici măcar o oră semințele de chia la… umflat. Păcat! Mai ales că în Danemarca ai atâtea feluri de lapte și iaurturi cu fructe delicioase, din care poți prepara un astfel de desert și nu numai. 🙂

Și că tot vine vorba, budinca de chia poate fi preparată și altfel, nu doar cu iaurt lichid. Poți înlocui cu suc de fructe, nectar de fructe, smoothie-uri (cum era în rețeta pe care am descoperit-o eu inițial). Dacă ai intoleranță la lactoză, e perfectă și cu lapte de soia sau de orez/ovăz, orice înlocuitor al laptelui de vacă.

Eu ce să mai zic, inspirată de Madeline Cuisine, am încercat-o și cu… cafea și lapte de cocos din conservă. Am adaptat-o puțin la gusturile mele, dar a ieșit foarte bună și așa.
budincă de chia cu cafea și ulei de cocos
Budincă de chia cu cafea și lapte de cocos
Cred că sky is the limit… Să ai tu semințele de chia și sunt convinsă că te vei descurca!

Nu vă mai povestesc despre beneficiile semințelor de chia, sunt ușor de găsit la o simplă urmărire pe Google. Dar mie micul dejun pe bază de budinca de chia mi-a ajutat foarte mult stomăcelul într-o perioadă mai dificilă. 🙂 E foarte sănătos, sățios și nutritiv, totodată. Mie îmi ține de foame pe o perioadă destul de mare de timp.

Ce părere ai? Cum ți se pare? Ai mai gustat acest desert din chia? L-ai mai preparat? Scrie-mi in comentarii, în secțiunea din josul paginii! Aștept cu drag părerile tale. ☺️

Până data viitoare, enjoy your chia pudding. 😉
Cu drag,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.