Copenhaga de Crăciun: parcul de distracții Tivoli Gardens și altele

Anul trecut am fost (și) la început de decembrie în Copenhaga, unde era totul deja pregătit de Crăciun, în special minunatul parc de distracții Tivoli. Se întâmpla, în fapt, fix acum un an. 🙂

Din păcate, nu am reușit să scriu atunci despre cum mi s-a părut toată experiența, pentru că a venit la pachet cu o perioadă extraordinar de aglomerată din viața mea. Dar, hei, stau foarte bine la amintiri. 😛 Uite mai jos!

Parcul de distracții Tivoli Gardens din Copenhaga îmbrăcat în file de povești

Când spui Crăciun în Copenhaga, nu poți să nu te gândești la parcul de distracții Tivoli Gardens, care se transformă într-o zonă de povești, basme, vise, în această perioadă a anului – Jul i Tivoli, ca la danezi. Și vă doresc neapărat și vouă să-l vizitați cât de curând și, cu puțin noroc, în preajma Crăciunului!

Parcul Tivoli de Crăciun – vedere din afară

Acest parc de distracții rămâne atracția principală în Copenhaga, mereu pregătit cu un decor special aparte, de poveste, în funcție de sezon. Ce să mai spun de ocazii speciale… cu tematică specifică. E și pentru că e cel mai vechi parc de distracții funcțional din Europa, datând din 1843 (la stadiul de idee ivită în 1841). Și faza e că unele mașinării și atracții din interior încă funcționează și bucură generațiile actuale.

Parcul Tivoli îmbrăcat de Crăciun pe timp de zi

Ca să optimizezi cât mai mult din timpul petrecut acolo și să te bucuri de loc până la ultimele detalii, descarcă aplicația Tivolis și informează-te cât mai în amănunt în avans, mai ales de te nimerești pe acolo în sezon de Crăciun. 😉

Aproape că nici nu mai contează că e frig sau că te trezești cu o ploaie ocazională când te afli în Tivoli (destul de specifică în imprevizibilul ei în Copenhaga), oricât de mult ai urî vremea câinoasă. Atmosfera din interior te acaparează și uiți repede, cu greu mai simți frigul și, când începi să te obișnuiești cu el (dacă putem spune asta), trece. 🙂

Tivoli în Copenhaga pregătit de Crăciun

Și apropo de asta, parcul are amplasate, din loc în loc, zone cu bușteni și cărbuni încinși mocnind în foc, lângă care, în plimbarea prin parc și grădini, te mai poți încălzi, ca să nu-ți pătrundă rău de tot în oase frigul și să ratezi distracția!

Încălzirea la buștenii în foc în Tivoli
Cărbunii mocneau la orice oră. 🙂

Anul trecut de Crăciun, Tivoli a avut sădite inclusiv zambile care înfloriseră, chiar și în bușteni de copaci. Pentru că, dincolo de a fi un minunat parc de distracții, Tivoli este și o grădină superbă, cu flori naturale în permanență, oricât de frig ar fi. Nu-mi dau seama cum reușesc să le întrețină, să le încălzească în astfel de condiții de țară nordică.

Iar eu m-am bucurat de cea mai bună înghețată în toiul atmosferei de Crăciun, în cel mai pur aspect de soft ice cream la cornet, de la dozator, ca în copilărie – e foarte bună, cremoasă și lăptoasă, trecută prin ce îți poftește inima (cacao tip Nesquick – cum am luat eu, bombonele, fulgi de cocos, arahide mărunțite etc.)  – să vă luați, din zona de dulciuri, în caz că vă nimeriți pe acolo. Să faceți în ciudă vremii și frigului cu ea. 😉

Înghețată în atmosfera de Crăciun? De ce nu? Doar e parc de distracții! Păi să fie și cu distracții dulci!

Apropo,  zona aceea de dulciuri din Tivoli, reprezentativă unui parc de distracții, cu gogoși, ciocolate, jeleuri, bomboane și acadele colorate, vată pe băț, înghețată și tot felul de prăjiturele, popcorn, e exact ca în desenele animate, e… onirică, întocmai ca în poezia lui Leonid Dimov! Un vis devenit realitate pentru orice copil, chiar și pentru cei crescuți mari. Eu nu am văzut în viața mea un loc plin de dulciuri pe bune, într-un parc de distracții și ceva îmi spune că, și dacă vedeam, tot era acesta cel mai frumos!

Trebuie să-ți iei cam o zi întreagă pentru a vizita „pe bune” minunatul parc de distracții Tivoli, mai ales când e în straie de sărbătoare. Și mai ales dacă vrei să încerci să te dai și în tot soiul de mașinării și trenulețe.

Parcul de distracții Tivoli în lumini de sărbătoare înainte de Crăciun

Și, ca idee, o să te întâlnești chiar și cu câteva înaripate prin aventura pe acolo. 😉

Și tărâmul lor…

Copenhaga e un oraș superb mai ales în așteptarea Crăciunului

Copenhaga este în sine un oraș frumos în orice sezon, iar ca unul al Nordului, nu ai cum să nu-l admiri din plin când e pregătit de sărbătorile de iarnă: spiriduși și elfi la tot pasul, atmosferă de hygge, luminițe, căsuțe ca de turtă dulce cu coronițe în ușă sau felinare aprinse la ușile de la case, arome de măr copt, carrot cake și castane, vin fiert și târguri mercantile cu produse artizanale sau chiar caritabile, organizate lângă biserici în stil gotic.

Am bifat cât mai multe din toate, pe străzi, parcă a fost ieri. Inclusiv în magazinul Disney și  în cel al LEGO, din centrul orașului, am intrat. Ce să spun, feeric, dar să vă zic un secret: personajele Disney nu mai sunt parcă așa cum le-am descoperit când eram mică – unele sunt de-a dreptul… hilare, destul de urâțel reprezentate.

Magazinul Disney mi-a părut cam rupt de peisajul de basm din restul orașului, prea mercantil și, recunosc, nu doar curiozitatea și gloata din interior ne-au mânat să intrăm, ci mai degrabă frigul. 😀 Oricum, lângă, era Târgul de Crăciun, superb, cu mulțime de oameni calzi și veseli, cu arome delicios de tentante și cu decorațiuni adorabile.

Când obosești, îți recomand să poposești la această cafenea FIOL, de pe Fiolstræde, în centru, unde vei găsi niște sandviciuri delicioase.

În schimb, recomand un magazin de pe strada pietonală centrală în Copenhaga (Frederiksberggade 3) – centrul vechi al orașului, cu decorațiuni de Crăciun, globulețe pentru brad, soldăței, suveniruri, dulciuri tradiționale și spiriduși specifici irezistibil de simpatici, un magazin pe două niveluri P + etaj 1 denumit ludic Det Gamle Apotek (aici are și website), care s-ar traduce prin „Farmacia sufletului / jocului” (?).

Bineînțeles, prețurile erau mari, ceea ce făcea destul de greu să te atingi de vreun produs, dar, hei, Danemarca e, poate, cea mai scumpă țară europeană – ce să mai spun de te afli acolo în perioada Crăciunului.

[👉 Spiriduși găsești și în România, la brandul danez JYSK, la prețuri mult mai ok. 😉]

Tot acest magazin Det Gamle Apotek poate fi regăsit și în interiorul parcului Tivoli, la fel – cu decorațiuni și suveniruri daneze specifice fiecărei perioade, așa că, de-i ratezi pe undeva, îi găsești măcar în cealaltă parte. Doar să știi că acel colț-punct de vânzare din Tivoli e micuț, e incomparabil cu magazinul central, care rămâne, cică, cel mai mare furnizor de decorațiuni de Crăciun din Nord.

Magazinul de suveniruri și decorațiuni de Crăciun Det Gamle Apotek din Copenhaga e prezent și în parcul de distracții Tivoli.

Iar dacă tot ai norocul să ajungi pe acolo într-o astfel de perioadă, asigură-te că ai băut măcar un Juleøl – o bere „de sărbătoare” (după denumire), în ideea Tuborg Christmas Brew, dar aromată cu suc de fructe – eu aici am una cu aromă de cireșe. E foarte simpatic și potrivit atmosferei de sărbători ambalajul șmecher cu Moșu’ și halba de bere. 😉 Dacă nu, poți opta pentru vinul fiert din Târgul de Crăciun sau de pe străzi ori din restaurante / cafenele stradale.

La intrarea în parcul Frederiksberg Gardens, locuitorii se bucură și de un minipatinoar, super aproape de natură, dar și de oraș, de unul din bulevardele centrale. Nu știu de ce, dar aici mă simt mai degrabă într-un orășel mic, o localitate mai apropiată de un… sat, decât de o capitală europeană. Este o astfel de atmosferă acolo, poate și datorită faptului că de o parte și de alta a bulevardului Frederiksberg Allé se află numeroase case cu aspect vechi, dar nobil, îmbrăcate în sărbătoare.

Fiind într-o scurtă călătorie, am trecut puțin și pe la momondo – brand danez, unde m-au întâmpinat alți spiriduși simpatici, într-un alt decor feeric.

 

Poate că e de ajuns să mai amintesc de Hans Christian Andersen, scriitorul danez de povești fascinante care mi-au făcut copilăria și mai frumoasă. Spiritul lui e în toate acestea de Crăciun, și nu numai! Când eram mică, abia dacă îndrăzneam să mă gândesc măcar în treacăt că voi ajunge să văd Mica Sirenă, ca statuie, dar să mai apuc să prind și un Târg de Crăciun în orașu-i colorat!

 

Târgul de Crăciun în Copenhaga
Târgul de Crăciun în Copenhaga
Copenhaga de Crăciun

Și că tot vine vorba, Copenhaga e pentru mine, după Budapesta, al doilea oraș în care am vizitat un târg special de Crăciun. Îmi place foarte mult și capitala Ungariei, dar ca să fiu sinceră, nu se compară la nivel de atmosferă de sărbătoare de iarnă și poveste cu daneza Copenhaga, acest „oraș al fericirii”, al hygge. 😛 De aceea, aș îndrăzni să spun că acest oraș este, de fapt, primul pe care l-am prins cu adevărat îmbrăcat în straie de sărbătoare veritabile: aici am asistat la un târg de Crăciun în realul său sens.

Copenhaga în lumini de sărbătoare, văzută de pe Turnul Rotund

Iar Crăciunul rămâne, în ciuda frigului care de obicei se instalează în preajma lui, sărbătoarea mea de suflet!

Copenhaga văzută de sus în lumini de sărbătoare, din Turnul Rotund.
This is not an exit.

Cu drag,

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
    1. Mmmhm, craving for! 🤗🎅🎄 Mulțumim pentru invitație! Adevăru-i că am pierdut – la propriu – multe fotografii din acea perioadă! 🙁 Se cer refăcute. 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.