Girls Trip sau Dezmăț cu fetele: impresii la cald

Am avut ocazia azi, pe nepusă masă, să fiu invitată de către CineAmator la premiera Girls Trip, tradus la noi „Dezmăț cu fetele”. Aveam nevoie de puțină detașare, mi s-a spus că e comedie, așa că am zis „why not?”, merit și eu puține râsete după o zi plină. Și au venit! 🙂

Cam ca la orice film la care mă duc deodată, fără ca măcar să văd un trailer în avans și să știu nici în linii mari despre ce e vorba, rămân plăcut surprinsă după. Așa mi s-a întâmplat la Arrival – primul film care mi-a plăcut atât de mult, încât am ales să și scriu oficial despre el. Poate că ăsta e și scopul ca să te surprindă: să nu reușești să-ți creezi așteptări în privința lui.

Girls Trip sau despre prietenia care rezistă timpului și altor teste

Filmul Girls Trip este despre prietenie, aceea adevărată, durabilă. Cam ca prietenia aceea despre care vă mai povesteam aici. Poate nici nu e întâmplător că tocmai înainte să intrăm în sală discutam despre serialul Sex and The City – un TV show care a lăsat amprente și care nu ar fi fost el dacă nu se clădea pe tema centrală: prietenia într-un grup de 4 fete. Ei bine, asocierea e valabilă și aici; Girls Trip pare un soi de variantă de film SATC, dar cu negrese/mulatre în roluri principale (vechiul grup supranumit Flossy Posse). Și alte mici subteme mai sunt valabile, chiar asocieri între tipuri de personaje… Inclusiv vârsta lor e cam apropiată de cele 4 fete din serial.

Ce-i drept, la finalul filmului, te face să-ți amintești de cele mai bune prietene ale tale, cu care ai (cam) rupt legătura. Devii puțin nostalgic(ă). Îți dai seama încă o dată cum prieteniile adevărate rezistă sub toate testele, fie de timp, orgolii, bani, cariera… Și parcă-ți vine să pui mâna pe telefon să le suni pe ele, cele care știu cam totul despre tine, dar de care, cu toate astea, te-ai îndepărtat.

Chiar dacă are un final intuitiv în acest sens, acesta e împachetat astfel încât să pară natural, să te afecteze puțintel în latura asta. Și-mi place cum a fost creat totul. Chiar și finalul. Nu duce forțat înspre ceea ce te așteptai oricum să fie. Deși e o simplă comedie pentru fete, tratează original și plăcut tema.

Și, totuși, nu o simplă comedie

Cred că mi-a plăcut această comedie mai mult decât cele două filme Sex and The City. Categoric mult mai mult decât al doilea film, și ultimul, Totul despre sex. Deși a fost ultima vedere cu cele mai tari prietene din istoria recentă a serialelor.

Chiar dacă e o comedie cu femei pentru femei, a plăcut mult și bărbaților. Mulți au râs zgomotos și am auzit la ieșire nu puțini să confirme că s-au amuzat copios.

Și că tot vine vorba, chiar e o comedie la care te distrezi și râzi mult. Spre deosebire de ce înseamnă comedii lately. Una pe care merită să dai banii să o vezi. Garantat fun! Și asta din partea unei persoane care nu prea râde ușor la scene de fime (aka eu). Comicul e bine construit.
Nu te aștepta însă la glume super deștepte. Dar unele replici sunt savuroase și unice! Nu am simțit niciun deja vu (cu toată asemănarea, again, cu Sex and The City), nici măcar câteva clipe – ceea ce se întâmplă în ultima vreme când vine vorba de comedii. Și speaking of, o are pe Queen Latifah în rol principal, alături de celelalte 3 fete din grupul de prietene. Iar una dintre ele (cea mică – în rolul de Lisa) e soția lui Will Smith.

So… în ceea ce privește comicul pe bune, în sfârșit s-au mai deșteptat și producătorii.

 

Ce mi-a mai plăcut la Girls Trip

Dincolo de mai sus enumeratele motive, Girls Trip / „Dezmăț cu fetele” mi-a plăcut mult pentru că:

  • nu are scene forțate sau prea scârboase (cu mici excepții, unde, vrând să redea un moment de inedit și imprevizibil, în genul elementelor surpriză, au exagerat puțin și non-natural – o singură scenă pot spune că e chiar exagerată și se puteau limita doar la un element, fără să-l exagereze);
  • are scene și glume destul de originale;
  • e și cu figuri celebre perindate prin serial pentru figurație, dar ooh-do-do, ce bine că sunt! 😀 Vor apărea în serial câteva secunde și P Diddy, Ne-Yo, Mariah Carey, William Levy – amintind de vechi cuceriri – oh, boy, ce vremuri! :))
  • are și un discurs savuros spre final, ca pildă așea.
  • deși comedie, nu e de-aia idioată, ci mai tratează și alte teme, nu doar tema prieteniei vechi restaurată între 4 tipe, versate la vremea lor. De exemplu, acest contrast între aparență și esență, dar mult mai inedit, mai fresh – da, deci e și despre superficialitate – tot mai prezentă în zilele noastre. Despre cum doar fiind corect și sincer, poți reuși.

Pentru că da, Girls Trip nu e doar o comedie de fete pentru fete (în principal), e un film despre prietenie adevărată și solidă, despre teste, despre sinceritate (față de tine însăți, mai ales).

Vei avea și un fel de product placement la un moment dat, chiar cu mențiune de brand în replici – e vorba despre Uber. Interesant, devine ceva natural să îl specifici în filme, ca ideea simplă de taxi deja. 😀  Și nu e pentru americani plasat acolo, ci pentru că acesta chiar ia amploare și în Europa, după n piedici, acuze și discuții. Bun moment pentru asta, anyways.

E un film care, glumind, reactivează niște chestii mai vechi în tine și rezonezi cu el, nu ai cum să nu. Cum e dorința puternică din final de a relua legătura cu prietenele vechi, din acel grup minunat care ați fost. Pentru că o prietenie de-asta chiar e importantă. Și merită!

Nu vă mai spun mai multe, nu vă dau spoilere. Mergeți să îl vedeți! Eu îl recomand. Inclusiv bărbaților.

E o comedie la care chiar se râde, natural, copios. Chiar dacă e pe un tipar aparent comun, banal. Vine cu chestii în plus. Chiar s-a râs bine în sală. Sunt foarte puține momentele în care nu s-a întâmplat asta. Și doar pentru asta merită să-l vezi! Și meriți tu!

E genul acela de comedie pe care o așteptam de mult și pe care aș da bani să o văd la cinema, să mă distrez. 😉 Dar care vine și cu chestii extra, cu niște amintiri răscolite înspre final.

Mi-a plăcut, nu regret că mi-am schimbat planurile, că am acceptat invitația și că am mers să o văd. 🙂 Cum se întâmplă de obicei: ce nu plănuiești, iese mai bine decât ceea ce lași să-ți creeze așteptări. 🙂

Și iată că… You CAN′T have it all! Asta apropo de una din temele centrale ale filmului! Că tot circulă acest citat al lui Oprah pe net de câteva zile încoace:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.