14 melodii motivaționale care-ți dau putere să te ridici și să schimbi lumea din jur

Se întâmplă să avem parte de dezamăgiri destul de des. Poate și pentru că sunt vremurile care sunt, lumea devine tot mai egoistă și egocentristă.

Mie parcă an de an îmi sunt rezervate, mai nou, astfel de supărări. Iar unele dintre ele lovesc în încrederea de sine uneori, mai mult sau mai puțin. Doare al naibii pe moment, devine umilitor în unele situații, dar știu că trebuie să mă ridic și să merg mai departe. Căci dacă eu nu o fac, nu o face nimeni.

Înălțarea de unde ai căzut e necesară nu doar pentru tine, ci și să le arăți celor care te doboară că nu ești chiar de neglijat, așa cum au vrut să te facă să crezi. Tu contezi și trebuie să le arăți ce au pierdut prin ridicarea ta, în timp ce ei vor rămâne mult în urmă.

În acest proces de reconstruire și reconsolidare a încrederii în mine, a motivației, sunt câteva melodii pe care le ascult de fiecare dată când sunt doborâtă și care îmi oferă zvâcul de a trece rapid peste, a mă ridica și a merge mai departe, spre noi experiențe de viață.

De exemplu, în acest moment le ascult pe acestea și mă fac să mă simt mai bine.

1. Sia – Bird Set Free

Despre puterea de a fi tu însuți, de a te elibera de etichete, de a te exprima și externaliza așa cum ești…

Bird Set Free e, de aceea, piesa mea preferată de la Sia, mereu debordând de energie, de acel vibe necesar ca să continui atunci când ești la pământ, debusolat, speriat de ideea de a fi tu însuți cu adevărat, în ciuda a ce spune lumea în jur.

2. The Script – Hall of Fame

Mă simt o învingătoare de fiecare dată când ascult această piesă. Este minunată, îmi scobește în ambiție și perseverență.

Hall of Fame îți amintește cât valorezi și ce poți face tu ca să te împlinești.

3. Emeli Sandé – Read All About It (Part III)

Tot acest cântec e o voce de speranță, plină de optimism și dorință de a răzbate, de a striga orice simți nevoia, despre orice, oricui vrei să demonstrezi ce poți. Versurile acestea induc această idee:

”We are wonderful, wonderful people,
So when did we all get so fearful?”

E greu să-ți găsești vocea interioară, să aduni puterea de a-ți striga pasiunile, țelurile, frumusețile. Dar și când o găsești, e așa:

”So put it all of the papers, I’m not afraid. They can read all about it.”

Câți dintre noi nu ne temem să ne exprimăm gândurile, ideile, pentru că ne gândim că deja cineva în lumea asta a făcut-o foarte bine ori că nicicui nu-i va păsa sau vor crede că e prostesc și ne vor lua în derâdere?

„Baby, we’re all a little different, there’s no need to be ashamed”. Fiecare dintre noi, chiar și cei care părem foarte normali și obișnuiți, are ceva al lui, diferit, unic, pe care îl poate aduce și adăuga lumii, spre a o face mai bună. Doar că nu vrem să fim reali, așa cum suntem noi cu adevărat, pentru că… ar însemna să fim vulnerabili.

4. U2 – Beautiful Day

“It’s a beautiful day. Don’t let it get away”. Și da, celebrează fiecare zi și fiecare victorie, oricât de măruntă ar fi. Orice zi e frumoasă.

Răsplătește-te zilnic pentru orice faci, pentru ce ai trăit să faci și ai reușit să schimbi în jurul tău în ziua respectivă.

5. Aerosmith – Dream on

Chiar Steven Tyler a declarat că acest cântec este despre „foamea de a fi cineva” în lumea asta. Și da, e o melodie care te face să reflectezi mult.

Primul vers  ‘Every time I look in the mirror’ fixează această direcție de gândire. Cântecul vorbește și despre trecut, despre ceea ce a fost deja realizat („the past is gone”) și nu mai poate fi luat înapoi.

Refrenul celebrează viața însăși: cântă pentru toate lucrurile, căci în acel moment se întâmplă mai mult ca sigur ca cineva să încheie socotelile cu viața aceasta măsurabilă. Repetiția lui „dream on” indică faptul că da, într-adevăr, visurile devin realitate și că doar puțină ambiție și determinare îți pot conferi toate cele necesare pentru a-ți duce țelurile la îndeplinire.

Da, cântecul e despre trecut, dar prin reflecție arată cum acesta poate fi schimbat în prezent de către oricine. Căci experiența, trăită de oricine, în prezent sau în trecut, rămâne o lecție necesară pentru a-ți aduce dorințele în realitate. Și da, versurile încurajează mai ales să visezi până când visurile tale devin realitate.

6. Christina Aguilera – Fighter

Îmi place nu numai melodia în sine, cu versurile lui puternice, dar și videoclipul acestei piese. E despre ieșirea din cocon, despre curajul de a zbura, de a te exprima, de a nu te mai lăsa călcat în picioare, de a izbândi și a lupta pentru tine.

Pe principiul „Ce nu te ucide te face mai puternic”, cei ce ți-au făcut rău vor fi învinși prin ridicarea ta asupra lor și devenirea ta: noul tu, mai puternic, mai determinat, luptător și învingător.

Versurile și videoclipul acestei piese vorbesc de la sine, așa că e de prisos să mai spun ceva. 🙂

7. Louis Armstrong – What A Wonderful Life

What A Wonderful World e clar unul dintre cele mai motivaționale și optimiste (dacă nu chiar cel mai) cântece dintotdeauna. Pe mine mă liniștește, îmi pune liniște în suflet și ordine în gânduri, mai ales că are o linie melodică de jazz, atât de plăcută!

Chiar e mult bine și atât de multă frumusețe în lumea asta ca să ne inspire și să ne țină motivați, să continuăm viața asta, indiferent cât de dură ar fi uneori.

8. Sia – Unstoppable

Știu, din nou Sia, dar cred că, în acest moment, e favorita mea în internațional. ♥ Apoi, nu ați văzut câte piese motivaționale are, cu mesaje atât de mișto!

Piesa sa, Unstoppable, e considerată un imn de încurajare a femeii, e foarte empowering pe partea asta și cred că aveam cu adevărat nevoie de unul. Iar dacă așteptai, ca girlboss, acea piesă care să te ajute să treci peste o săptămână care se anunță grea, aceasta este! Dă-i play și fii… unstoppable!

„I’m unstoppable / I’m a Porsche with no brakes. I’m invincible / Yeah, I win every single game. I’m so powerful / I don’t need batteries to play. I’m so confident / Yeah, I’m unstoppable today.”

Acest cântec nu predică nimic, ci e despre ideea de a fi o forță pe care nimeni și nimic nu o poate diminua. Să fii atât de puternică, să rămâi în picioare, în ciuda tuturor celor care vor să te tragă în jos.

„I’ll tell you what you wanna hear / Leave my sunglasses on while I shed a tear / It’s never the right time.”

Pune-ți armura, ridică-ți obrazul cu zâmbete și… stay strong!

9. Christina Aguilera – The Voice Within

Și da, și Christina Aguilera e cu repetiție. Pentru că e o artistă ale cărei melodii motivaționale nu ai cum să le ignori. The Voice Within e superbă.

E clar piesa de care ai nevoie când te pierzi în vocile care îți spun lucruri urâte. Nu le asculta, pune mâna la urechi și fii atent(ă) doar la vocea din interiorul tău.

E pentru atunci când te simți singur(ă), abandonat(ă) chiar. Un cântec care, prin vocea minunată a Christinei, ca un prieten care îți vorbește și îți e alături când ți-e greu, e atât de inspirațional.

O piesă despre găsire și regăsire, dar și de a asculta inima mai degrabă decât… capul și vocile din afară:

10. ADDA – Îți arăt că pot

Chiar dacă e un mesaj mai personal, ideea generală e chiar super inspirațională. Tema: fata sedusă și distrusă, chiar abuzată, de iubirea pentru un macho aventurier, pentru care nu ești decât o… cifră. Câte fete nu se pierd așa, în adolescență? Câte reușesc să se ridice?

Uite că ADDA arată că SE poate, că poți evada de astfel de oameni care te țin pe loc, te dărâmă!

Transpusă la modul general, melodia e super inspirațională și când stai să te gândești cum a fost făcută în pachetul final, cu video și tot, pe lângă ce transmite, da, simți chiar că… poți și tu! Și îți vine să le arăți ălora care și-au bătut joc de tine că da, tu poți, ai reușit!

11. Fatboy Slim – Right Here, Right Now

Chiar și linia melodică a acestei piese mă motivează, e determinantă și inspiră la fapte. Iar videoclipul arată evoluția biologică, așadar tot cadrul e inspirațional și te determină să mergi mai departe, înspre a crește și a evolua.

De asemenea, totul îți imprimă ideea de schimbare, care, în final, tot evoluție înseamnă, chiar dacă clipul nu se sfârșește îmbucurător cu tot acest traseu uman. Dar tocmai de aceea dă de gândit și te face să lupți să schimbi direcția spre prăpastie.

12. Michael Jackson – Man in the Mirror

Michael Jackson rămâne preferatul meu, iar piesele cu mesaje ce apelează la latura umană a noastră sunt superbe. Dintre acestea, Man in the Mirror m-a făcut deseori să lăcrimez. Nu mai spun de videoclip.

Da, schimbarea începe cu propria persoană, cu microschimbarea. La fel, orice schimbare înseamnă un pas spre evoluție, spre o lume mai bună!

Uită-te în oglindă, fă o introspecție, schimbă ce e rău și urât și nu-ți place la tine, spre a fi un om mai bun, dar mai ales spre a face și din lumea în care trăiești un loc mai bun.

13. Mariah Carey – Hero

O piesă care m-a ajutat foarte mult în liceu, în special, când treceam prin momente mai grele spre devenirea mea, când aveam dubii, când oamenii din jur mă îngenuncheau.

Hero m-a salvat ca un adevărat erou deseori în traseul meu ca om, așa că nu are cum să lipsească din această listă de melodii motivaționale.

Da, poți fi propriul tău erou – „ a hero lies in you”! „Vei găsi calea.” E mesajul care va trece mereu testul timpului. 😉

Mai sunt și versurile acestea care-mi răsună:

„Dreams are hard to follow
But don’t let anyone
Tear them away”.

 

14. Katy Perry – Firework

Firework ne vorbește acolo, în suflet, despre cum e să fii uman. Melodia e un imn despre provocări și despre cum e să simți că nu valorezi prea mult, așa cum lumea vrea să ne arate uneori.

Dar totodată cântecul acesta al lui Katy Perry vorbește despre adevăratul eu pe care ar trebui să-l afișezi lumii, în loc să-l mai ții secret. Ne transmite că n-ar trebui să ne temem de ceea ce avem și de ceea ce suntem, de fapt. Ba chiar ne arată că ar trebui să fim mândri de noi înșine și de ceea ce suntem.

Să nu mai lăsăm defectele să ne oprească din a mai avea o viață frumoasă și din a exprima cine suntem noi, pe interior!

Și nu uita, mai vin momente când trebuie să ți se amintească ce face un șut în fund și cum te poate propulsa înainte, uneori foarte în avans, după cum și legile fizicii îți confirmă. Cam așa cum, cel mai adesea, lacrimile-ți curăță ochii, ca să poți vedea mai bine în viitor sau, după caz, să înveți să deschizi bine-bine ochii, de fiecare dată, oricât de frumos ar arăta tot în jur.

Să sperăm că acelea de început de an sunt semn bun și motivează mai mult. 😉

Pe tine ce te ajută să treci rapid mai departe peste supărări și dezamăgiri? Ce melodii te ajută în acest sens?

Sursă front page foto: Unsplash/Kristopher Roller

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.