NOI cu NE cu ale NOASTRE

Uneori, uităm anumite cuvinte și terminații în cărțile de gramatică, unde-s clasate în categorii stricte. Nici la rău, dar nici la bine nu le mai prea scoatem de pe acolo. Sau doar ca să fie vorba tot despre o singură categorie: aia de persoana I, singular.

Știți, noi și ne nu-s doar pronume personale seci. Nici –ăm, –em, –âm în verbele aruncate în doară nu-s greu de pronunțat, ba din contră.  Ca să nu mai spun de… noastre, noștri. Sunt cele mai simple și eficiente instrumente de a ne apropia reușitele. Și nu mai e astfel „eul” acel subiectiv pur, prin definiție.

Cine mă cunoaște și mai citește și ce scriu pe aici știe că-mi place al naibii de mult să spun la plural: noi, ne, să facem, să discutăm, să hotărâm, să schimbăm și tot așa. Și când e de lăudat, și când e de criticat. Îmi place să nu mă simt singură, nici în realizarea lucrurilor, nici în asumarea reușitelor.  Sau a eșecurilor, că-și au și ele sens.

La job, la fel, îmi place să includ totul, pe mine și pe oamenii din jur, în NOI-ul meu. NOI cu NE cu ale NOASTRE. Pluralitate în unitate.  Cineva din birou mi-a spus: „Ce vorbe de project manager ai cu pluralul!”. Dar îmi iese? Îmi iese! Dacă nu, mai bag un NE. Întotdeauna-i loc! 😛

Nu-mi critic nici lucrurile astea din țară, fără să mă includ în miezul lor. Suntem toți părtași la ele. Nu-ți plac? Ce (le) faci? Tu n-ai vină? Nu, nu ai, chiar n-ai. avEM!

Vă propun un altfel de… exercițiu cu gramatică: înlocuiți TU cu NOI, să faci cu să facem. Și la final, la cules de roade, pe EU cu NOI. S-ar putea să aveți surprize. Plăcute. Dacă nu, aștept înjurăturile-n privat. 😛

Noi ne creștem ale noastre. Împreună. Doamne, și cât mă bucur că-i așa! Hai …avEM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.