„Nuci”: rețeta prăjiturelelor delicioase care te întorc instant la copilărie

Probabil cei mai mulți dintre voi știți de „nuci” – acele minunate prăjiturele care ne trimit instant la copilărie și la magia specifică mamelor lângă care stăteam când pregăteau dulciuri senzaționale. Pentru că mamele și bunicile făceau uneori niște prăjituri fermecate, al căror gust cu greu îl mai poate reproduce vreo cofetărie sau producător de dulciuri.

Zic asta pentru că da, găsești și în comerț „nucile” copilăriei, dar nu sunt nici pe departe la fel de delicioase și gustoase precum cele făcute în casă.

Vezi „nuci” prăjiturele în comerț

Ce sunt „nucile”?

„Nucile” sunt niște prăjiturele de tipul fursecurilor, făcute din aluat creat sub forma unor „coji” de nucă prin intermediul unor prese care se pun pe ochiul de aragaz (jumătăți de sferă goale), la rândul lor umplute apoi cu o cremă de cacao delicioasă. Jumătăți de astfel de „coji” se umplu cu crema și se lipesc ca să formeze un întreg, ca la nucă. Mie această lipire de două jumătăți de sferă îmi amintește de simbolul sărutului de pe Poarta lui Brâncuși din Târgu Jiu (sunt de acolo, poate și de aceea). Sferele create se pudrează ușor cu zahăr pudră și au un gust demențial.

Mai făcusem acum câțiva ani nuci de sărbătorile de iarnă, iar anul acesta mi-a amintit o colegă la serviciu de ele. A fost ceva de genul:

Oana: Mai ții minte prăjiturelele alea mici „nuci”?
Eu: Da! Am și făcut.
Oana: Știi să faci? Yuummy!
Eu: Da, aș putea să încerc să mai fac.

Și asta a fost, like a promise. Le-am făcut înainte de Crăciunul acesta, din nou. Și am dus și la serviciu, unde aproape că s-au bătut colegii pe ele. 🙂 Toată lumea le-a asociat cu copilăria: „Hmmm, de-astea mâncam când eram mici!”, „Mama mea îmi făcea în copilărie nuci de-astea.”

 

Și eu i-am trimis și mamei nuci prin Poșta Română, serviciul Prioripost. 🙂 În amintirea vremurilor când ea ne făcea nouă aceste fursecuri. Și i-au plăcut mult! Au ajuns la ea chiar în Ajunul Crăciunului.

Ca idee, întotdeauna fă cât mai multe „nuci” – se termină instant! Sunt atât de bune că abia te oprești din mâncat. Partea proastă e că sunt foarte migăloase și consumă mult timp și… nervi. Finalul însă merită.

Eu acum, de pildă, le-am făcut în două ture, după sfârșitul unei zile de muncă, deci eram obosită. Așa că am făcut o mare parte din ele într-o seară, până noaptea, urmând ca a doua zi, tot pe seară, să sfârșesc ultima tură, căci îmi mai rămăsese aluat pentru „coji”. Cremă mai aveam puțină, ce-i drept, așa că am mai făcut o tură și de umplutură. Aluatul, dar și crema, pot să stea fără probleme la frigider, până a doua zi, când poți continua formarea de noi prăjiturele. 😉

Rețetă pentru „nuci” prăjiturele

Rețeta e simplă, nu presupune nu știu ce mare filosofie, doar că „nucile” sunt migăloase, ai nevoie de răbdare și timp. Ajută să ai un televizor sau o tabletă la care să te uiți în timp ce creezi „nucile”, ca să nu te plictisești. Pentru că procesul de formare al prăjiturilor e cea mai grea parte, de fapt. 😉

Eu am „furat” rețeta din sertarul de minuni al mamei, unde le ține pe toate. Sunt foarte multe prăjituri specifice copilăriei mele, dar „nucile” ocupă un loc aparte în topul meu. Poate și pentru că sunt de-a dreptul un deliciu și le făceam adesea cu mama împreună, ajutând-o să umple „nucile”. Așa că uneori, să fac nuci poate fi o relaxare și bucurie, pentru că mă întorc la… copilărie, la acele momente superbe în familie.

Uite așadar cum fac eu prăjiturelele „nuci”!

nuci prăjituri rețetă

Ai nevoie de:

– pentru aluatul de „coji”:

 • 4 ouă
 • 1 cană de zahăr tos (eu am folosit zahăr de cocos – mai sănătos, dar am pus mai mult decât o cană, căci nu e atât de dulce precum zahărul obișnuit)
 • 1 pachet de unt moale, lăsat la temperatura camerei (în loc de margarină, ca în rețeta originală)
 • 1 linguriță de amoniac (dacă nu ai, poți înlocui cu praf de copt) – nu prea poți omite astfel de prafuri în cazul aluaturilor de fursecuri, cum e și acesta, căci sunt necesare pentru frăgezirea prăjiturilor.
 • esență de vanilie
 • 1 plic de zahăr vanilat
 • făină cât cuprinde pentru o cocă tare, care să poată fi pusă în formă.

– pentru cremă:

 • 5-6 ouă
 • 10 linguri de zahăr
 • 2 pliculețe zhăr vanilat
 • 3 linguri cacao
 • 1 pachet unt lăsat la temperatura camerei
 • esență de rom
 • nuci tocate mărunt – eu le-am pus sâmburele întreg la cuptor înainte, pentru a le rumeni și conferi un gust aparte
 • stafide mărunțite (opțional) – eu am pus să confere un gust aparte

Pentru prepararea cojilor, amesteci pur și simplu toate ingredientele, pe rând, cu grijă. Eu am amestecat cu un mixer ouăle cu zahărul, inclusiv cu cel vanilat. Apoi, am adăugat untul lăsat să se înmoaie la temperatura camerei. Am mixat cu compoziția anterioară până s-au amestecat bine, am adăugat praful de amoniac, apoi esența de vanilie. Am început la final să adaug făină până am format aluatul consistent. Cam așa arată:

Am lăsat puțin aluatul să se odihnească în frigider, ca între timp să pregătesc crema:

Pentru crema de cacao cu care umplem cojile de nuci, 5-6 ouă se amestecă cu zahărul și se continuă pe foc, mestecând continuu la foc mic până capătă consistența unei smântâni groase. Ai grijă să nu se prindă de fundul cratiței.

Se ia de pe foc și se adaugă cele trei linguri de cacao. După ce s-a răcit, adăugăm pachetul de unt pe care am avut grijă înainte să îl lăsăm afară la temperatura camerei, ca să se înmoaie. Tot acum punem și esența de rom, nucile rumenite în avans la cuptor, tocate, și stafidele mărunțite.

După ce și crema e gata, putem începe să facem cojile de nuci. Procedura e simplă și pe mine uneori mă relaxează. Te face să rămâi cu tine și gândurile tale, în timp ce coci cojile sub presă. Faci rototoale mici din aluat, le pui în forme și apoi pe flacăra de la plită. Rotești forma pe ambele părți. Deschizi presa în timp, ca să îți dai seama când s-au rumenit cojile și sunt gata. Așa poți estima cam cât timp tebuie să ții o serie de coji la presă pe flacără.

Eu am o presă de 9 coji deodată, la o tură. Arată așa:

Vezi mai multe forme de nuci.

După ce ai copt toate cojile, ești gata să le umpli și să formezi nucile. Înarmează-te cu multă răbdare pentru această etapă! Ia o linguriță și umple fiecare coajă cu cremă, apoi unește-le două câte două.  La final presară zahăr pudră peste ele.

Cojile care au ieșit cu margini prea late se pot curăța ușor, ca să nu arate nucile la final ca niște OZN-uri, ci să fie sfere sau să aibă măcar forma de nuci. 🙂 Se rup destul de ușor acele margini, dar dacă au ieșit așa, e un semn că ar trebui să faci biluțe mai mici de aluat pentru pus în forma de nuci la presă.

Uită-te la TV ceva, între timp, ia pe cineva la povești lângă tine, fă orice, căci e foarte plictisitoare și necesită mult timp toată această operațiune. Dar îți garantez că la final vei fi foarte mândru/-ă de nucile realizate!

Cum umpli nucile cu cremă de cacao.

Din păcate, pe cât de greu se creează aceste prăjiturele, pe atât de repede se consumă. Pentru că sunt excelente, foarte bune! Sunt ale copilăriei! Dar… tu ce n-ai da însă să retrăiești acele clipe? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.