Pește alb „împachetat”

De ani buni, s-a instituit o modă: nu-i An Nou pe care să nu-l întâmpini fără pește pe masă. Obișnuită deja și eu cu acest obicei, nu pot lăsa să treacă noaptea de Revelion fără pește pe masă. 😀 Doar că anul acesta am ales să fie ceva mai special, să-l prepar într-un mod mai deosebit. Și a ieșit, cu adevărat, ceva cum nu mai gustasem.

În primul rând, trebuie să pornești de la niște fileuri de pește mai special, ca să fii sigur că iese ceva delicios și care să te asigure că  rețeta va ieși bine până la final. Alege un file de pește alb (cod, biban, șalău, merluciu), cu carne consistentă, oase puține, astfel încât să nu se descompună prea ușor în timpul preparării și să ajungă întreg în farfurie. 😉

Așadar, ai nevoie de:

 • 4 fileuri de cod (sau alt pește alb cu oase puține) – Eu am ales ceva mai „special” și ce nu mai gătisem: file de biban congelat de la Edenia (chiar dacă a fost varianta congelată, s-a „comportat” foarte bine la gătit și a ieșit foarte-foarte bun la gust!). Dar puteți alege și altă variantă de pește alb de la Edenia sau altă firmă. Recomand file de șalău de Nil de la Alfredo,  file de cod de Atlantic de la Edenia, file de Alaska Pollok de la Edenia.
 • 150 g felii subțiri de prosciutto, jambon sau bacon de foarte bună calitate;
 • 2 linguri de ulei de măsline;
 • 2 linguri de zeamă de lămâie;
 • frunze de busuioc verde sau de țelină;
file de biban Edenia
File de biban congelat Edenia

 

Pentru sos, căci are un sos de-i dă tot gustul 😀 , ai nevoie de:

 • 100 ml ulei – eu am pus mai puțin, căci am folosit de măsline, care e mai gras și mai consistent;
 • 150 ml apă minerală;
 • 100 ml smântână lichidă pentru gătit;
 • zeama de la o lămâie;
 • 1 linguriță de boabe de piper roșu (poate fi și mix de mai multe culori, precum acesta cu 5 tipuri de boabe);
 • sare
sos alb lamaie si piper
Sosul alb de lamaie si piper boabe colorate

 

Înainte să începi prepararea, îți vând un pont:

Stropește cu zeamă de lămâie și sărează fileurile de pește cu zece minute înainte de preparare. Asfel, nu se vor mai sfărâma. 😉

Prepararea:

1. Unge apoi fileurile de pește cu uleiul de măsline, așază câte două frunze de busuioc verde/țelină peste ele și apoi înfășoară fiecare file de pește în felii subțiri de prosciutto/jambon/bacon.. Le așezi într-o formă termorezistentă, unsă cu puțin ulei.

Fileurile de biban inainte de a fi gatite
Fileurile de biban inainte de a fi gatite

2. Mai stropește o dată fileurile de pește cu zeama de lămâie (cele două linguri din lista de ingrediente), acoperă vasul cu folie de aluminiu și introdu totul în cuptorul bine încins în prealabil, pentru aproximativ 15-20 de minute (în funcție și de tipul de file de pește ales). Verifică oricum constant cum se desfășoară procesul preparării peștelui.

Fileurile de biban dupa ce au fost gatite
Fileurile de biban dupa ce au fost gatite
Fileurile de biban dupa ce au fost gatite
Fileurile de biban dupa ce au fost gatite

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Pentru sos, toarnă apa minerală în mixer, adaugă uleiul, sarea, după gust, smântâna, treptat, în timp ce mixezi, și, spre final, zeama de lămâie și boabele de piper. Amestecă până când capătă un aspect de spumă sau de sos mai spumos. Așază fileurile pe platoul de servit, pe un pat de frunze verzi de praz sau de bambus. Eu am folosit firicele de ceapă verde. Asezonezi și echilibrezi farfuria cu sosul de lămâie și piper. Voilá! 

File de pește alb împachetat în bacon, cu sos de lămâie și piper
File de pește alb împachetat în bacon, cu sos de lămâie și piper
File de biban impachetat in bacon, cu sos alb de lamaie si piper
File de biban impachetat in bacon, cu sos alb de lamaie si piper

Merge perfect cu șampania de la miezul nopții Noului An, dar și cu orice alt vin alb bun! 😉 Oricum, te asigur, acest preparat îți va gâdila, în mod plăcut, papilele gustative! Pentru mine, e o rețetă de repetat… cât mai curând. 😀

Sursa de inspirație: „Click Poftă bună!”, nr 1 (35) / ianuarie 2012

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.