Pentru Crăciunul acesta am ales o variantă de brioșe foarte ușoară, și ca realizare, și ca ingrediente, cu un aluat pe bază de iaurt – deci cât mai puține grăsimi, că, deh, destul ne facem de cap cu carnea grasă de porc. 😛
🌸 Citești aici despre:
Ce ingrediente am folosit la realizarea aluatului de brioșe?
Ca să realizezi brioșele pe bază de iaurt, ai nevoie de:
- 4 ouă
- 400 ml de iaurt
- 250 ml ulei
- 500 g zahăr
- 550 g făină
- 1 praf de copt
- apă
- esențe după gust
- ciocolată rasă – la fel, cât dorești
Cu ingredientele de mai sus reușești să realizezi cam 38 de brioșe, dar depinde și de cât de mari ai tu formele de brioșe.
Cum se face aluatul de brioșe pe bază de iaurt?
Prima dată, separi albușurile de gălbenușuri. Apoi, bați într-un bol albușurile spumă, adaugi zahărul, stropit în prealabil cu 2-3 linguri de apă, și mixezi bine până se topește zahărul. Pui gălbenușurile și apoi adaugi treptat uleiul și iaurtul.
După ce ai încorporat și amestecat toate ingredientele de mai sus, adaugi făina amestecată dinainte cu praful de copt, și esențele dorite. Eu am adăugat ciocolata rasă în compoziție și am mai amestecat puțin, dar poți să o presari doar deasupra brioșelor, înainte să le introduci în cuptor sau după ce le scoți. Am ales să rad ciocolata altfel decât pe răzătoare, căci așa mi-ar fi ieșit rasă prea fin. Am ras-o prin rașchetare cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. Atenție să mânuiești bine cuțitul, să nu te tai! 😉
Torni compoziția în formele speciale de brioșe, pe care le-ai tapetat cu hărtie specială de copt brioșe. Umple formele de brioșe doar pe jumătate, cel mult 3/4 din dimensiunea formei, pentru că ele vor crește bine. 😛 Le dai la cuptor până se rumenesc.
Treaba cea mai tare la acest aluat este că, dacă nu poți mânca atâtea brioșe din prima sau nu intenționezi să faci atât de multe pentru evenimentul tău, îl poți congela – decongelat, cu altă ocazie, e la fel de bun, iar brioșele, tot la fel de delicioase. Sau poți înjumătăți cantitățile din ingrediente, încă de la început. 🙂
Cum decorezi brioșele?
Hmm, asta ține clar de imaginația și de creativitatea fiecăruia. Și, apoi, de evenimentul pentru care alegi să coci brioșe. Dacă nu ai presărat ciocolata deasupra brioșelor, ci ai ales, ca mine, să o încorporezi în compoziția aluatului, și, dacă nu ai un eveniment special pentru care faci brioșe, ci doar pentru a-ți potoli pofta de dulce, cel mai rapid mod este de a presăra niște zahăr pudră peste ele.
Dacă le pui pe masă cu o ocazie mai specială, cum am ales eu să le fac pentru sărbătorile de iarnă, le poți decora cu glazură de ciocolată topită, peste care să presari niște bombonele și ornamente de prăjituri. Sau poți alege să le transformi în splendori de cupcakes, cu moțuri din creme colorate și frișcă, din nou, decorate după preferințe și cu ce mai ai. Eu am ales să le decorez cu frișca rămasă de la tortul de Crăciun și cu o cremă, la fel, rămasă de la amandine (mmm, rețeta de amandine am să v-o dau altă dată 😉 ), peste care am mai presărat ciocolată rasă, vișine (tot de la tort), bombonele colorate. M-am ajutat de un poș/șpriț special pentru decorarea torturilor și prăjiturilor.
Tadaaa! Brioșe îmbrăcate în sărbătoare. 🙂
Îmi pare rău pentru calitatea fotografiilor – sunt realizate cu telefonul repejor, înainte ca brioșele să dispară. 😛