Am fost la un workshop de Tedy Necula, dar mi s-a predat (și) o lecție de viață

Cel mai mare câștig, în timp, pentru mine, rămân oamenii. Rămâi cu multe de la ei, cu numeroase lecții, chiar (și, poate, mai ales!) de la cei care te dezamăgesc. Iar vinerea trecută, am mai învățat o lecție și, mai mult, am descoperit un om, de la care am câștigat muuult, încă de când a început să vorbească.

🌸 Am participat la workshopul Inspirational Video Content for Your Brand, organizat de Tedy Necula și echipa, la Mindspace. Descoperisem evenimentul pe facebook cu doar câteva zile înainte, căci dăduse o prietenă „interested”, așa că i-am scris că vreau să mergem. Musai!

Un workshop gratuit (!), lung (de la 18:30 la 21:30 cu tot cu partea de interacțiune cu publicul), dar care m-a relaxat și din care am învățat lucruri lejer, natural, fără să fie nevoie de luat notițe. Nu îmi pare decât că am câștigat, chiar și timp, în ciuda… timpului (vineri seara, 3 ore din viață). 🙂

De fapt, multe lucruri de acolo, poate, le știam deja, dar spuse, și validate astfel, de un om atât de wow pe domeniul lui și nu numai, sunt readuse la rangul la care merită. Pentru că le lăsăm, undeva pe drum, în traseul nostru, aruncate în spate. Și le uităm, din dorința de… perfecțiune, de senzațional, de depășire continuă, a celuilalt, a noastră.

L-am descoperit pe omul Tedy Necula astfel, dincolo de profesionistul în videouri inspiraționale

Spre rușinea mea, am văzut că evenimentul e organizat de Tedy Necula, dar… nu știam cine e, așa că nu am acordat importanță prea mare inițial. Abia când a început workshopul l-am descoperit totuși destul de bine, fiind un om foarte natural și pe care ai impresia că îl știai, de fapt, doar că nu ai fi zis că e el…

🌸 Ca să fiu mai clară, deși știam o parte din lucrurile care i-au ieșit din mâini și mintea creatoare (viralizate în online),  nu le bănuisem omul din spate. De altfel, ca să fiu sinceră, nu prea m-a interesat. Și mă gândesc acum câte creații geniale rămân așa: cine vrea să cunoască autorul excepțional din spatele unui spot publicitar extraordinar, de pildă? Dar câți rămânem, în schimb, cu numele brandului întipărit în minte, după ce vedem o reclamă video emoționantă, foarte bine executată, care ne-a ajuns la suflet?

ce înveți la workshop de video inspirațional Tedy Necula

🌸 Încep prin a spune, ca să vă dați seama (eu cel puțin așa am realizat), o bună parte din lucrurile care răspund la curiozitatea… cine e Tedy Necula. A produs recentul lungmetraj independent Coborâm la prima, cu acțiune care se desfășoară în dimineața următoare incendiului de la Colectiv. A rulat acum câteva luni în cinematografele din țară. Este debutul lui în lungmetraje acest film.

Și mesajul e că, indiferent că ți se întâmplă un lucru rău, iată că vei câștiga / obține ceva bun și de aici:

🌸 Bun, acest lucru l-am aflat din cadrul workshopului. Iar ce am mai aflat după, derivând din curiozitatea de apoi de a căuta despre acest om, e că Tedy Necula este cunoscut încă din copilărie, când a fost protagonistul filmului Noro, al lui Radu Gabrea.

🌸 Primul lui clip pentru o campanie de conștientizare, pentru femei gravide, l-a produs la numai 16 ani, cu minimum de resurse. Și, totuși, a fost suficient de impresionant, astfel încât să îl facă să devină omul de azi:

Tedy Spot OU from tedy necula.

A urmat unul mult mai bun, chiar excelent, cu experiența:

Panorama – Picaturi

Tot ce trebuie sa stii despre copilul tau, e deja in tine! Lansam de 8 martie campania pentru viitoare mamici! Panorama stie cum e sa fi mama!Am avut o super echipa si va multumesc!

Publicată de Tedy Necula pe Sâmbătă, 11 martie 2017

„Nu ne fură nimeni fericirea. Ne-o furăm singuri.”

🌸 A regizat numeroase filme documentare şi este un cunoscut speaker motivaţional (a participat și la TedEx, după cum puteți vedea), dar produce și multe scurtmetraje de tipul clipurilor publicitare (în special de campanii sociale, dar inclusiv pentru companii, puternic emoționale și inspiraționale, viralizabile cu ușurință, dar cu amprentă proprie, specifică, ușor de recunoscut dacă îi analizezi puțin traseul). Despre asta a fost și tema cursului acesta.

Tedy Necula – Heartbeats (Tedx Constanța)

When you lose your mind, look for your heart – Tedy Necula – Tedx Constanța #inspirațional

Publicată de Tedy Necula pe Duminică, 6 mai 2018

 

Dar ce descoperi la Tedy Necula încă dinainte de a deschide gura e că… e un om extraordinar de puternic, că îți inspiră din prima perseverență, motivație, curaj, genul acela de sentiment că „dacă el poate, pot și eu” – rezumând asta chiar cu vorbele lui.

🌸 E un om cu un discurs extraordinar de bun, un speaker care practică (auto)ironia, te și amuză periodic când vorbește, cu o puternică inteligență emoțională.

Vorbește lejer, natural. Asta în ciuda văditei dizabilități, din cauza căreia, poate, mulți dintre noi am găsi motiv să ne ascundem. De altfel, ne găsim zilnic scuze să nu, sănătoși fiind. Ca să nu mai spun de tracul, teama chiar, de a vorbi în public.

🌸 Și că tot vine vorba, de la el, noi, cei din public, am primit și sfatul că mai degrabă, ca să inspiri și să ai efectul dorit asupra publicului, e mai bine să creezi un clip cu emoție, care să mizeze puternic pe latura umană, pe poveste, pe partea pozitivă (chiar dacă o campanie e pornită dintr-o situație neplăcută, dark, negativă chiar), ca să meargă la inima și experiențele, la trăirile publicului cele mai puternice.

workshop video inspirațional Tedy Necula Mindspace

🌸 Nu să transpui o latură negativă, ci să întorci mereu fața pozitivă a lucrurilor, a situațiilor, indiferent de cât de serioasă și gravă se cere a fi o campanie. Să scoți binele chiar și de acolo de unde nu se vede și nu pare a se întrezări vreun astfel de fir. Pentru că însăși viața vine cu ambele. Iar viața e cea mai bună muză. Să o întorci pe partea benefică, să te înalți cu ea, până îi găsești sensul: chiar și în rău, să găsești acea parte pozitivă.

Workshop despre videouri inspiraționale, dar cu lecție de viață

🌸 O altă lecție veche, „reluată” de Tedy Necula: lecția de viață, adică aceea „predată” de cel mai bun și vechi învățător. Iar „profesorul” care predă un subiect s-a transpus el însuși, parcă, în subiect, a devenit una cu el, metaact de predare-învățare, iată.

🌸 Tot în cadrul acestui workshop afli, dacă nu o știai deja, că fiecare persoană e, de fapt, un brand personal. 🙂 Tu ești ambasadorul propriului tău spirit: dacă nu te promovezi tu cât mai bine și inspirațional, cine o va face?!

Chiar debutează workshopul, printre altele, cu un astfel de clip inspirațional și emoționant, de la Dove, care a circulat mult prin online, în internațional, acum câțiva ani, rezumat la ideea: „Ești mai frumos decât te vezi tu”. Trebuie doar să lăsăm asta să se vadă. Mai ales în relația cu noi înșine.

🌸 Să nu ne mai autocriticăm continuu, să nu mai gonim spre perfecțiune, spre ce nu vom fi, de fapt, niciodată. Căci perfectul, chiar și așa, nu atinge nicio latură umană în noi, cel mai adesea; e prea rece. Nu din asta suntem construiți și mesajul nostru în și înspre astfel de gânduri trebuie să meargă: uită de perfecțiune, nu din ea ești construit, nu cu ea te înalți, nu e… umană. Găsește firul care iese în afară, fă-l să se remarce, scoate-i binele și ridică-l deasupra!

cum să faci un video inspirațional_workshop_Tedy Necula

🌸 Dar poate că cea mai tare lecție nu a fost ce a arătat el acolo, prin workshopul lui (sună prea rece acest cuvânt pentru emoția pe care a transmis-o cu totul), despre cum facem un video să fie inspirațional și distribuit (apropo, numără share-urile, nu like-urile – aici constă reușita!), inclusiv sfaturi de video DIY cu telefonul. Ci el ca om în sine, el inspiră înainte de toate. De altfel, dacă tu nu ești bucata cea mai bună din care să rupi, degeaba restul…

Dacă te bătea gândul să mergi la un workshop din care să mai înveți și altceva, nu doar chestii tehnice, reci, urmărește-l pe acest om și, dacă ai ocazia, du-te să îl vezi vorbind. Rămâi uns pe suflet și nu-ți vei dori decât să îl mai urmărești vorbind și cu altă ocazie.

În plus, una e să îți vorbesc eu, din spatele unui ecran, despre cât de grozav și inspirațional e un om. Până nu-l descoperi și nu stârnește în tine emoțiile necesare, degeaba. De-aia spun: du-te să îl vezi cu orice ocazie! Mult timp, sunt convinsă, mie îmi va rămâne lecția de viață transmisă de el, ca exemplu ca să mă înalț, să am încredere, să arăt că „pot și eu”!

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
    1. Mulțumesc că ne-ai oferit ocazia, mie și celorlalți. A fost o onoare să… te descopăr prin ochii mei, cei dinăuntru! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.