Din Umbre

Tița era bețiva satului. Contraexemplul suprem. Venea la pomeni, uneori neinvitată, doar ca să bea. Abia apoi, poate, să mănânce. Cam toți copiii ei, patru, erau așa, inclusiv soțul. O ridicau de la mese sau chiar de prin șanțuri, ca să o ducă acasă. Avea voce groasă, de om cu astfel de păcat. Cu fiul ei cel mic, șmecherașul copiilor de la țară, mă jucam uneori – dar, oricât de băiețoasă, mă cam feream de el: era mai mare și nicio joacă alături de el nu prea sfârșea bine.

Fratele Tiței, semănând doar fizic, era vecinul nostru de lângă; fata lui, cu ani buni mai mare, era prietenă cu soră-mea. Într-o zi, când eram alături de această fată, într-un grup mai vast, m-am pomenit rostind ceva precum: ”[…] Ca Tița asta, vai de…!”. Nu am mai apucat să sfârșesc enunțul, că am simțit cum mă aprind până în vârful urechilor de rușine! Iar privirea, la rându-i rușinoasă, amestecată totodată cu săgeți de judecată și mustrare a nepoatei Tiței, m-a ars mult. Și acum, când rememorez.

Cine eram să-mi dau cu părerea? Ce știam eu, în afara a ce vedeam, despre acel om; din ce cauze era așa? Deși copil, îmi permisesem să judec din spusele și prin ochii comunității, căreia și ochii mei i se integraseră. Nu-i știam viața, nici drama, dar deja le derulasem în versiunea-mi. Așa, copil, îmi luasem ochelari de om matur. Care, în câteva clipe, mă îngropaseră, de la ură la rușine. A mea, a fetei aceleia.

***

Avea cred că ceea ce se cheamă sindromul Down și, totuși, ne era colegă de clasă la școala generală. R. chiar a absolvit cele opt clase de bază. Era un om delicat și iubitor, sinceră în sentimentele-i pure, de copil încă mic. Oferea cele mai puternice îmbrățișări. Când i-era drag, ți se adresa cu un adjectiv frumos: așa mi-a spus într-o zi că sunt „gingașă”.

Băieți se purtau cam agresiv cu ea, o ațâțau și reușeau să o enerveze tare. R. țipa și plângea după fiecare asemenea episod și numai calmă nu era. Fiindcă a ei colegă de bancă se plictisise să stea cu ea, nu se oferise altcineva să-i ia locul, eu cu două prietene am luat decizia de a-i fi colege de bancă, prin rotație, câte o zi. Dar nu vedeam bine din colțul acela, iar celelalte două își cam săriseră rândul des, rămânând cam eu colega lui R. Mă și plictisisem, ce-i drept.

Astfel, după ce m-am și certat cu respectivele două, i-am spus dirigintei că m-am decis să nu-i mai fiu colegă de bancă lui R. Căci nu prea vedeam din acel colț. Cele două colege din „parteneriat” au sărit: că nu acesta e motivul – aveau dreptate oarecum: mă simțeam cam fraierită. Dar mi-a fost foarte jenă de renunțarea mea, de cum ajunsesem, că le-am suspectat, judecat de ceea ce făceam eu: că vor să renunțe, căci nu era ușor să-i fii colegă lui R. Implica atenție, răbdare. Obosisem. Însă R. a suferit cel mai mult.

[Aceste texte fac parte din provocarea #our15daysofwriting lansată de Simona în cadrul grupului care face parte din proiectul ce a fost societatesicultura.ro, de care am aparținut și eu.

Tema de azi, din ziua 2 a provocării, este Umbra, iar task-ul e:

Gândește-te la un moment concret din viața ta în care ți-a fost rușine de ceva ce ai făcut sau gândit, în care ți-ai dat seama că indiferent cât de bine ești conștient despre discriminare sau despre a nu îți judeca semenii după aparențe, prejudecățile tot au preluat comanda. Descrie felul în care ai judecat persoana respectivă, contextul şi felul în care te-ai simțit.

Sunt niște texte mai inconfortabile pentru mine, mai ales făcute publice. Dar am ales totuși să le las și aici. Pentru că… exercițiu – de-ăla de depășit temeri, ieșit din zone de confort, asumat că nu suntem doar zâne și „zâni”, că toți avem părți urâte, cu umbre. Asta-s eu, din umbrele mele. Așadar, #donotjudge!

Bineînțeles, în stilu-mi caracteristic, și aceste texte au câte 250 de cuvinte / fiecare – i.e exact maximum task-ului.

Textul provocării din ziua 1: Călătoria în timp e aici.]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.