Ecleruri delicioase și răcoritoare de vară cu creme de fructe

Da, ecleruri e forma corectă de plural a acestui substantiv. 🙂 Chiar dacă eclere se folosește mai des.

Acum că știm și asta, să trecem la treabă!

Cum se fac cojile de ecleruri?

Pentru cojile de ecleruri, eu am consultat rețeta Jamilei, pe care o găsești și pe canalul ei de Youtube, Jamila Cuisine.

O las aici mai jos, nu prea are sens să o reproduc, că nu am făcut nimic diferit pentru aceste prăjituri, deci nu mi-am propus să reinventez roata. Am mai făcut ecleruri, dar puțin diferit ca tehnică și nu mi-au ieșit atât de frumoase ca de această dată.

 

Ce am remarcat însă la rețeta ei de aluat și e de luat în calcul, ca să-ți iasă eclerurile perfecte:

  • untul l-a pus la topit în laptele și apa de pe foc. Dacă îmi amintesc bine, cred că atunci când mai făceam ecleruri, am pus untul după făină. Însă așa, ca la Jamila, îți ușurezi treaba, când pui untul înainte și apoi făina.
  • Also, are ea o tehnică de a amesteca ingredientele de aluat pe foc, astfel încât să iasă cât mai fin și bun aluatul. Explică ea totul foarte clar și pe pași, ca să-ți iasă perfect.
  • Finisarea lor în tavă, cu apă rece, cât încă sunt în stadiul de aluat, înainte de a le pune la cuptor, ajută să le dai o formă cât de cât regulată și plăcută. Ca să îți ușurezi astfel și procesul umplerii lor, mai târziu.
  • Pentru copt, indicațiile sunt foooooarte importante și folositoare, ca să îți iasă cele mai mari și pufoase ecleruri, goale pe interior, ca să le poți umple cu ce creme dorești.
  • E aceeași rețetă ca de choux. Deci dacă le așezi rotunde în tavă, îți vor ieși choux-uri. După cum vrei tu. 😉

După cum vedeți, eclerurile mele chiar au crescut mari și frumoase, pufoase, crocante la exterior, goale în interior, numai bune pentru a fi umplute cu cremele fresh din fructe, de care vă povestesc mai jos.

ecleruri răcoritoare de vară cu cremă de portocale și frișcă cu căpșuni

Ecleruri cu creme de fucte răcoritoare: cremă de portocale și frișcă & căpșuni

Eu nu am mai continuat cu rețeta Jamilei, unde propune cremă de vanilie pentru umplerea eclerurilor. Asta pentru că am vrut ceva diferit, răcoritor, de vară. Ceva făcut rapid și fin, pentru cremă. Nu greu, nu cu multe ouă.

Așa că iată varianta mea de ecleruri răcoritoare de vară! Și totuși, nu doar diferite, dar și delicios de bune. Nu sunt grele, nu sunt foarte dulci. Sunt perfecte vara, fructate, fresh!

ecleruri cu frișcă și căpșuni

Crema de portocale pentru ecleruri

Aici, pentru crema de portocale, pur și simplu am dat un search pe Google după cremă de portocale. Inițial, aveam în plan să fac o tartă de fructe cu o astfel de cremă.

Apoi, când am dat de o rețetă de cremă de portocale care mi-a luat ochii, pe Youtube, mi-am amintit de eclerurile minunate de la French Revolution. Las și o poză cu el, ca să știți de ce vorbesc.

Așa că am zis: ia, mai bine fac și eu ecleruri ca la French, măcar la gust comparabile, dacă nu chiar atât de arătoase.

Am dat de o rețetă de cremă de portocale lejeră și delicioasă, naturală, gata în 5 minute. Evident că m-a tentat prima ca să o încerc și eu pentru eclerurile mele. O las mai jos, e tot de pe Youtube.

Dar vă scriu și pașii în care am realizat crema, precum și ingredientele, că nu se știe, poate dispărea de pe Youtube (am mai pățit) – nu toate canalele au stabilitatea și vechimea Jamila Cuisine ☺️.

Pentru crema de portocale rapidă, ai nevoie de:

  • 3 gălbenușuri
  • 40 ml sirop de agave sau 45 grame zahăr
  • coaja de la o jumătate de portocală
  • 35 grame de amidon de porumb

Le amesteci foarte bine pe toate și apoi adaugi:

  • 300 ml suc de portocale, natural

Amestecă bine iar și pune pe foc mic-mediu, amestecând continuu, până se îngroașă și ajunge la punctul de fierbere. Ia-o de pe foc când ajunge în punctul de fierbere, mai mestecă în continuare și apoi, mai adaugă:

  • 15 grame de unt / un cubuleț

Continuă să amesteci până se topește bine untul.

Pune crema într-un bol și acoper-o cu un capac / o folie, până când o vei folosi. După cum vezi, are consistența unei budinci.

ecleruri de vară cu cremă de portocale

Cremă de ecleruri pe bază de frișcă și căpșuni

Această „cremă” e mai simplă și lejeră decât ai crede. Căpșunile merg înlocuite cam cu orice fructe ai avea la îndemână. Eu am avut căpșuni proaspete, de ce nu?

În plus, a trebuit să mai fac o cremă pentru umplutura de ecleruri, întrucât, din rețeta propusă de Jamila, pe care am urmat-o la cojile de ecleruri, mi-au ieșit mai multe de umplut decât credeam. So, crema de portocale realizată mai sus nu mi-a ajuns pentru toate eclerurile rezultate. Cred că am făcut vreo 15. Nu le-am numărat. 😛

Așadar, am zis să mă descurc cu ce mai am și să nu repet tot crema de portocale. So, aveam frișcă lichidă, aveam căpșune, hai cu ele!

Aici am folosit cantitățile la ochi, am bătut cam 150 ml de frișcă lichidă, am tăiat niște căpșuni apoi, le-am bătut cu frișca, în continuare, pentru a le pasa puțin și încorpora, doar că nu s-au pasat chiar toate bucățile. Nu cu acele palete de mixer pentru frișcă.

ecleruri de vară umplute cu frișcă cu căpșuni

Însă nu m-a deranjat, din contră, să las bucăți mai mari de căpșuni în frișcă. Se simt foarte bine, sunt super gustoase. Iar interiorul, în ecler, e pufos, ca o cremă spumoasă, fină, plăcută.

Au ieșit delicioase și eclerurile cu umplutură de căpșuni & frișcă!

La final, am topit niște ciocolată – 2 cuburi de ciocolată mari, zdravene,  și am prelins-o peste suprafața eclerurilor.

 

Nu au ieșit deloc prea dulci, ci chiar fresh și răcoritoare în ambele variante. Și da, nici nu sunt cele mai arătoase – ar trebui să-mi schimb poșul, pentru că acela actual se cam destramă, așa că le-am umplut doar cu o linguriță. 🙂 De data asta, a primat gustul și… pofta. 😀

Vă invit și pe voi să le faceți. Poate că la partea de coji de ecleruri trebuie să fii atent și să ai răbdare, dar merită!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.