Când îmi pun ceva în cap, nu mă las până nu-mi iese. Cam așa s-a întâmplat și de această dată – am vrut să facem pachete de Crăciun pentru copiii din Casa Sf. Iosif din București, din cadrul Fundației „Viitor pentru Copiii României”. Mi-a ieșit! 🙂
Nu mi-am făcut așteptări prea mari – ce-i drept, nici timp foarte mult n-am putut acorda și nici promovare foarte mare nu am mai apucat să fac. Mi-am spus din capul locului că, dacă nu voi strânge de la prieteni și cunoștințe, voi compune eu mici pachete, astfel încât cei mici să primească câte ceva și să îi văd zâmbind…
Nu vă voi explica pas cu pas cum am reușit să strângem pachete mai mult decât suficiente și chiar bani. Cert e că am fost extraordinar de surprinsă și fericită să văd că unii oameni, pe care nu-i cunosc, s-au mobilizat impecabil de bine și de frumos ca să cumpere dulciuri, rechizite, jucării și alte alimente, într-un număr foarte mare. Atât de mare că abia ne-au încăput într-un portbagaj. Abia le-am putut depozita în casă, ca apoi să le putem duce la centru, la copii. Până la urmă, am reușit, în două ture, să duc toate pachetele strânse.
Ce am învățat de pe urma acestei inițiative? Ce s-a întâmplat?
- M-au ajutat necondiționat, chiar cu donații în bani, oameni pe care nu-i cunosc personal. Sau oameni pe care am ajuns să îi cunosc astfel.
- M-au ajutat cunoștințe și mai puțin prieteni. O fostă colegă mi-a trimis pachete prin poștă. În concluzie, ajutorul a venit mai mult de la oameni necunoscuți, de unde puțin mă așteptam să vină.
- Oamenii încă ajută necondiționat. În schimb, puțin dezamăgitor a fost să văd că oameni de la care mă așteptam la mai mult pur și simplu au ignorat complet inițiativa. Cum spuneam însă, nu mă așteptam la prea mult din prima. Speram însă la câteva sfaturi măcar, suport moral, ceva în genul.
- M-am apropiat foarte mult de Centrul de zi de la Casa Sf. Iosif. Am descoperit acolo oameni extraordinari, care fac atât de multe pentru copiii din centru. Necondiționat. Iar ajutorul acesta e necesar oricând, nu doar de sărbători. Nu trebuie să ne amintim de ei doar la ocazii speciale. Fiecare zi e o ocazie specială să faci fericit un copil.
- Am creat un event pe facebook (mulțumesc omului responsabil pentru acest sfat!). Foarte puțini oameni s-au implicat. De fapt, au participat doar cei care s-au implicat efectiv cu donații.
- Centrul are nevoie de ajutor în permanență, nu doar de Crăciun. Așa că voi încerca să îi mai ajut cum pot și pe viitor. Sper să mai am parte de ajutor în acest sens și pe viitor. Nu poți mereu singur.
- O parte din oamenii care m-au ajutat s-au oferit chiar voluntari pentru educația copiilor din centru. N-am cuvinte! ♥
A trebuit să mergem la centru cu mașina de două ori, ca să putem duce toate pachetele strânse până înainte de serbarea lor de Crăciun. O dată în sâmbăta de dinainte de Crăciun, apoi în joia de dinainte de Crăciun. Vinerea dinainte de Crăciun aveau serbarea, la care am fost invitată, dar nu am putut rămâne, căci urma să plec și eu acasă de Crăciun, la ai mei.
Sâmbătă ne-am întâlnit cu președintele centrului, domnul Molloy, ca să lăsăm prima tură. Un om incredibil, irlandez de origine, care, stabilit în România, a pus bazele centrului împreună cu soția sa, doamna Viorica Molloy. Dumnealui ne-a invitat înăuntru, ne-a povestit despre centru, cum a început, cum continuă. Vă spun sincer că nu mă așteptam să găsesc un loc atât de frumos și de bine întreținut. Era totul decorat de Crăciun și aveau un brăduț ornat cu ursuleți albi de pluș – o splendoare! Aș putea să vorbesc la infinit despre cât de frumos poate fi locul acela.
Am înțeles de la domnul Molloy că de acolo au plecat mulți copii educați – doi au încheiat chiar și studii universitare și sunt profesor, respectiv lucrează în turism. Alții, din păcate, plecați din centru, s-au reîntors în stradă. 🙁
În vinerea de dinainte de Crăciun, când am dus ultimele pachete, am cunoscut-o și pe doamna Alina Ciubotaru, psiholog la centru, persoana cu care am comunicat prin e-mail și telefonic, pentru a putea face aceste donații posibile. Dumneaei m-a prezentat copiilor, care, fiind dimineață, se pregăteau de… spălatul dinților. 🙂 Simpatici foc!
Mi-a dat contul fundației, mai rămăsese o sumă de bani donată în ultimele momente, din care nu am mai avut când să achiziționez ceva pentru pachete. Așa că am transferat-o direct în contul lor. Oricum, centrul mai are nevoie de mult ajutor și în permanență. Iar promisiunea mea este că ajutorul meu pentru ei nu se va opri aici.
După Crăciun, am primit scrisoarea de mulțumire (de mai jos) prin e-mail și pozele de la serbarea de Crăciun. Le aveți mai jos. Sunt și pentru voi, toți cei care m-ați ajutat, necondiționat, în această inițiativă. 🙂
Dragi OAMENI, vă MULȚUMESC din toată inima! ♥ Mi-ați fost de ajutor imens și n-am cuvinte destule să vă mulțumesc. Felicitările de mai jos, realizate de mânuțele copiilor, sunt pentru voi toți! Să vi se întoarcă bucuria aceasta înmiliardit! ♥
Scrisoare de multumire
Fundatia “Viitor pentru Copiii Romaniei” este o organizatie non guvernamentala, nonprofit. Centrul de Zi “Casa Sf. Iosif” reprezinta o forma de suport activ acordat copiilor ce provin din familii defavorizate, a caror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor minime, spatiul de locuit si conditiile de igiena fiind necorespunzatoare cresterii si ingrijirii copiilor.
Centrul de zi Casa « Sf. Iosif » ofera servicii sociale pentru protectia copilului, copiilor cu risc de separare de parinti si pentru cei ingrijiti de familia largita in cazurile in care parintii nu respecta obligatia de a-i ingrij, a carui misiune este de a preveni abandonul si institutionalizarea copiilor prin asigurarea pe timpul zilei a unor activitati de ingrijire personala si supraveghere, consiliere, educatie, recreere si socializare, ingrijire medicala, cat si a unor activitati de sprijin (social, psihologic, material, etc.) pentru parinti sau reprezentantii legali unui numar de 65 copii.. Programul centrului de zi se desfasoara 5 zile pe saptamana, intre 7:30 si 18:00. Copiii primesc zilnic 3 mese (prescolarii) si 2 mese (scolarii), calitativ si cantitativ conforme cu varsta. Copiii beneficiaza de dus/baie conform unui program, dar si la nevoie, si sunt schimbati cu imbracaminte curata. Intervalul de timp petrecut de copii in centru ofera deasemenea parintilor posibilitatea de a lucra cu norma intreaga fapt ce ridica in timp standardul de viata al familiei.
Fundatia Viitor pentru Copiii Romaniei – Centrul de Zi Casa „Sf. Iosif” va multumeste pentru implicarea in sprijinirea celor mai nevoiasi dintre noi. Va suntem recunoscatori pentru ajutorul neprecupetit oferit beneficiarilor nostri, copiilor si familiilor acestora, cu ocazia sarbatorilor de iarna.
Dumneavoastra faceti diferenta!
Implicarea dumnevoastra directa in activitatile fundatiei noastre, prin ajutoarele materiale pe care le-ati strans din donatii si pe care le-ati oferit beneficiarilor nostri (alimente, haine pentru copii si adulti, jucarii) au adus zambetul pe fata celor care aveau mare nevoie de acestea, dar si sentimentul ca exista oameni pentru care Ei conteaza. Nu putem decat sa va multumim pentru implicarea in astfel de activitati, deoarece bunastarea emotionala, fizica si materiala a beneficiarilor nostri sunt motorul activitatii noastre profesionale. In speranta ca aceasta colaborare nu se va opri aici, Fundatia Viitor pentru Copiii Romaniei va multumeste si va doreste mult succes in activitatile dumneavoastra viitoare.
Cu toata consideratia,
Presedinte Fundatie dr. Viorica Molloy