Nu știu dacă mai au același gust, dacă mai sunt la fel de apreciate sau dacă e vorba neapărat de o mai bună calitate ori e totul doar în mintea noastră, dar când ne amintim de anumite produse din copilărie, din anii 90, în special, toți suntem năpădiți de nostalgie, de „Ce bine era!”, „Ce bune erau!”, „Ce calitate bună aveau lucrurile atunci!”…
Poate că da, așa e, dar cu siguranță astăzi avem acces la produse de același tip mult superioare. Și putem chiar să le comparăm, într-o anumită măsură.
Pentru că am tot dat de ele, adesea chiar online, mi-am amintit de niște produse specifice anilor 90, care mi-au marcat copilăria. Și pe care le mai găsești încă și în prezent. Unele trezesc amintiri unice, așa că, de ce nu, poate le refolosim sau reconsumăm, după caz.
Cu nostalgie, dar și în prezent, iată ce am găsit:
🌸 Citești aici despre:
Ciocolata cu lapte KISS umplută cu spumă de căpșuni
Da, era altfel când eram mici: mult mai bună, mai mare, avea un ambalaj în aceeași textură, dar alb și cu dungi oblice negre, reprezentând în colțul din dreapta ba niște căpșuni, ba banane, după umplutura cu care era. Cea cu banane îmi plăcea cel mai mult, dar nu se mai găsește. Nu la noi, cel puțin.
În România, acum e disponibilă ciocolata KISS cu căpșuni doar, la Mega Image, dar și în supermarketul eMAG, care e tot Mega. Umblă vorba că în Grecia, unde se și produce, ar fi și cea cu banane. Sinceră să fiu, eu nu am mai văzut-o nici acolo.
Vezi ciocolata KISS cu căpșuni în supermarket eMAG
Oricum, nu e la fel de bună precum cea din trecut nici aceasta cu căpșuni. Păcat. Dar de dragul vremurilor trecute… Iar ca variantă cu banane, avem chiar ciocolățelele acelea cu spumă de banană, în formă de banană, prezente cam în orice supermarket (mai ales la LIDL le-am văzut).
Guma Turbo: la fel de… turbo?
Mi-am luat acum câțiva ani gumă Turbo, tot din Mega Image, când mă lovise nostalgia și eram curioasă dacă această gumă Turbo de acum e la fel precum cea din trecut. Parcă da!
Are aceeași aromă, consistență și textură/structură. Doar că e foooarte dulce (nu că cea din trecut nu era), iar aroma se duce cam repede. Din ce țin eu minte, în trecut guma Turbo era mai aromată și rezista aroma mai mult timp după mestecare. Era și mai tare, în ceea ce privește consistența și, ca să ajungi să o mesteci, aveai nevoie, într-adevăr, de antrenament și ceva răbdare. 🙂
Și în prezent, ca și atunci, venea cu aceleași abțibilduri cu mașini de colecționat, din care adunasem o serie „sănătoasă”. Este fabricată tot în Turcia.
Până nu demult o găseai și în supermarketul eMAG, acum văd că nu mai e în stoc. 🙁
Aici găsești guma Turbo ca în trecut
Bombonele mici CIP
În fiecare vară, la început de vacanța mare, venea bunicul meu cu Lada lui rusească să ne ia la țară. De fiecare dată, asociam acest moment cu bombonelele mici CIP, multicolorate, pe care ni le împărțea înainte de călătorie. Erau așa, de revedere.
Cred că erau cele mai bune drajeuri ever. Pentru că erau la început de vacanță de vară, pentru că aduceau bucurii mereu. Bunică-meu le spunea Cipiripi. 🙂 „V-am adus Cipiripi”. Deși aceasta era o ciocolată de la sârbi, pe care o găseai prin vestul țării.
Am văzut că, tot la Mega Image, le-au readus pe rafturi de câțiva ani. Sub colecția „Gusturi românești”, găsești acum drajeurile colorate mici și rotunde CIP la borcănel micuț din plastic.
Batoanele de ciocolată cu spumă de banane
Hmm, am stat puțin în dubii dacă să includ în această listă și batoanele de ciocolată cu spumă de banane, în formă de banane chiar. Apoi, am zis că „de ce nu”… Eu nu le-am savurat cu preponderență în anii 90, dar îmi amintesc de ciocolata Kiss cu banane pe care nu o mai găsesc (bine, nu e la fel de fină și delicată).
În același timp, mi-amintesc că la noi în orașul natal, în Târgu Jiu, după Revoluție, apăruse un magazin care aducea atâtea bunătăți din afară (precum o băcănie de pe vremuri) și avea și „banane” de-astea în ciocolată. Astăzi, le găsești în destul de multe supermarketuri, cel mai comun fiind acest brand Casali (cel care are și bomboanele acelea cu rom Rum-Kokos).
Jeleuri mentolate Cough Gum Drops
Erau singura plăcere când eram răcită și mă mai durea în gât. De fapt, ai mei mi le dădeau și când eram OK la nivelul gâtului și ajutau la împrospătarea respirației.
E vorba despre acele jeleuri / bomboane gumate verzi, chinezești, Cough, din mentol și eucalipt, cu zahăr presărat peste (sau ceva ce semăna cu el). Erau foarte eficiente în respirație și în desfundarea nasului. Cam ca guma Airwaves acum. Dar veneau în cutie metalică rotundă, tot verde, mare.
Le-am văzut de curând din nou în farmacii, tot în cutii metalice, doar că mai mici. Nu știu dacă sunt tot la fel de bune. Par a fi tot chinezești. Cică sunt bune și în reîmprospătarea respirației fumătorilor.
Online bomboanele gumate Cough sunt disponibile aici.
SAU
AICI la eMAG drajeuri Cough pentru gât
Creionul dermatograf pentru conturul ochilor Ada
Hmm, de când am început să mă machiez, produsul de machiaj fără de care nu ieșeam nicicum din casă, era dermatograful sau creionul pentru conturul ochilor. Acesta fapt a fost mai mult sau mai puțin influențat de ce văzusem în jur la femeile din familie, care se fardau de obicei cu produse românești, disponibile la acea vreme.
Dintre produsele de machiaj românești retro, specifice anilor 90 cel puțin, făcea parte, la loc de cinste, dermatograful Ada. Avea acest nume notat caligrafic pe el și era mai scurt decât creioanele pentru ochi obișnuite. dacă nu mă înșel, erau chiar și creioane pentru buze Ada.
În fine, a mai fost o vreme, acum câțiva ani, când le mai găseai, destul de ușor. Dar în prezent au cam dispărut aceste creioane Ada. Care, din ce am văzut și citit, chiar erau bune, rezistente și eficiente, în ciuda prețului mai mic.
Cu chiu cu vai, am mai dat peste un astfel de creion pentru ochi Ada în online, dar văd că și acesta e cu stoc foarte mic. Dacă vrei să mai prinzi un astfel de produs retro, ar trebui să te grăbești. 😉
Vezi creion dermatograf Ada pentru conturul ochilor aici.
Deodorantul spray Impulse
Cred că mai specific anilor 80 decât celor 90, deci mai pretabil etichetei „retro” este și deodorantul spray Impulse. Toată copilăria l-am văzut la femeile din familia mea. Aș putea spune că am crescut cu el.
Chiar și bunicul meu îl ținea prin șifonier și mai pufăia cu el în secret, printre haine – din seria micilor plăceri vinovate. 😀
De câțiva ani, l-am tot revăzut și pe rafturile magazinelor din supermarketuri precum Carrefour, Kaufland, PENNY, Profi, la raionul de cosmetice. Nu știu dacă mai are același parfum intens, dacă mai prinde la public atât de bine, deși aș tinde să spun că da, având în vedere că amintește de copilăria și tinerețea multor femei. 😀
Eu recunosc că nu l-am mai folosit de prin acei ani 90. Dar mai am totuși destule șanse. Uite-l aici:
Vezi oferta de deodorante tip spray Impulse online.
Laptele (demachiant) Doina
Tot din seria de produse cosmetice retro ale femeilor, care ne-au marcat copilăria, face parte și laptele demachiant Doina, de la celebra firmă de cosmetice românească (clujeană), cu iz la fel de retro, Farmec.
Nici nu cred să fi dispărut vreodată de pe piață cosmeticele Doina, ba mai mult, cred că s-au rebranduit acum câțiva ani, când pe Youtube rula un spot video simpatic, cu o tânără din zilele noastre, care folosea demachiantul Doina.
În copilăria mea, cam toate femeile își întrețineau tenul cu laptele Doina de la Farmec. Pe lângă celebra cremă Nivea în cutie metalică rotundă.
În prezent, sunt disponibile mai multe tipuri de produse cosmetice pentru ten în gama Doina, la prețuri foarte bune, chiar în magazinul online al Farmec:
Vezi mai multe cosmetice Doina de la Farmec
Cărțile de joc Păcălici
Atât de mult îmi plăceau aceste cărți de joc Păcălici încât, chiar și singură, pe la 3-5 ani, mă jucam cu ele. 😛
Jocul are 33 de cărți bzate pe ilustrații cu costume naționale ale lumii, astfel: 32 de cărți sunt perechi – costumul național masculin și costumul național feminin din aceeași țară. De exemplu, cartea cu costumul național german feminin și cartea cu costumul național german masculin alcătuiesc o pereche. Ambele au o pipă în stânga sus, simbol al țării.
Cartea fără pereche se numește „Păcălici” și este reprezentată de un clovn. Iar cel care, la finalul jocului, după regulile specifice de formare perechi de cărți cu costume de către toți jucătorii (scopul jocului), rămâne cu această carte, este Păcăliciul jocului.
Am văzut acum Păcălici și cu cărți de joc cu prințese, pe care trebuie să le aduci în perechi potrivite. 🙂
Descoperă aici mai multe variante de cărți de joc Păcălici
Voi după ce produse mult iubite în copilărie râvniți și nu le mai găsiți? Și care vă plac cel mai mult dinte cele prezente încă? Ați mai observat că sunt disponibile și altele în comerț?
To be continued. 😉
Eu colectionez surprize de la diferite gume de mestecat: Tipitip, Turbo, Cincin, Bibib, Maha, Momo, …..si multe altele.
Aceasta este o parte din colectia mea :
https://www.youtube.com/watch?v=82zxtvGrfnU&t=11s
https://www.youtube.com/watch?v=r1_FZhM1pK8&t=4s
Ce tare! 🙂 Le-ai pus în clasoare, ca pe timbre. Din păcate, eu nu știu dacă mai am abțibildurile astea. La un moment dat, le-au aruncat ai mei. 🙁
Nu merge niciunul dintre linkuri
Guma Turbo clasicaa avea aroma de piersica.
Cea din prezent nu mai are aceeeasi aroma. Aduce mai mult cu guma aceea sub forma de bile la tub.
Aia e, și noi ne schimbăm, dar gusturile… gumei. 😀
Buna ziua! Stiti daca cuocolata kiss se gaseste si in magazinele mega image? , dar nu online, de ex in Cluj. Multumesc
Hello.
Da, eu am găsit-o în Mega Image din București. În Cluj, nu știu, dar cred că este și în Mega Image de acolo / din toată țara, de ce nu?
Sper să dai de ea acolo. 😉
Foloseam un deodorant spray Parisien cu o fata intr un compleu de matase alb pe el.aveau capac bej verde maro si un miros exceptional.se gasea la tonete si consignatii.daca are cineva o poza macar..ca nu l gasesc sa l cumpar
Nu are nici o legătură ciocolata kiss de acum cu cea de atunci, cea de acum are o umplutura gen guma topitoare, parca mananci cauciuc pe cand cea de atunci avea o spuma in interior.