Sincer, nu mă omor după morcovii gătiți. Îmi plac, în schimb, la nebunie, proaspeți, cruzi: simpli sau în salate.
Cu toate acestea, m-am hotărât să fac într-o zi o supă-cremă de morcovi; nu am vrut neapărat morcovi, dar, având poftă de o astfel de supă și neavând ingrendiente decât pentru una din morcovi, am zis să încerc totuși. Eram și în grabă, iar această supă se prepară și repede (în maxim 45 de minute), așa că… În plus, cine mă cunoaște, îmi știe și pasiunea pentru gătit. Iar de gătit supă-cremă de morcovi, recunosc, nu am mai făcut-o! Și rezultatul a fost cu adevărat o surpriză și pentru mine. 😛
Am o colecție de reviste de gătit și, căutând după supe, am dat de aceasta, pe care v-o las și vouă. De ce? Pentru că e chiar extraordinară, foarte bună, delicioasă și chiar sățioasă! Și te face să… mai ceri! 😛 Și asta nu face decât bine, căci e din legume, e light, plină de vitamine și… delicioasă!
🌸 Citești aici despre:
Ce îți trebuie să faci supa-cremă de morcovi?
4 morcovi mari
1 ceapă mare
2 căței de usturoi
1 cartof măricel
2 linguri de ulei de măsline
200 ml de smântână
500 ml supă de legume/de pui
busuioc verde (sau orice altă verdeață – eu am folosit pătrunjel)
sare, piper
crutoane pentru servit (eu am făcut unele în cuptor, din felii de pâine unse cu ulei de măsline și mix de ierburi uscate aromatice)
Cum se prepară supa-cremă de morcovi?
Ingrendientele, ca ingrendientele, dar contează foarte mult și cum o faci: cu grijă, mult chef și pasiune și drag pentru rezultatul final. 😛 Eu am descoperit, cu ocazia preparării acestui tip de supă, câteva mici trucuri utile pentru a da gust oricărei supe-cremă din orice legumă ar fi ea realizată. 😉
1. Călești în ulei ceapa tăiată mărunt și usturoiul feliat până se înmoaie. Ai grijă să nu se ardă, amestecând din când în când, până când ceapa devine sticloasă. Adaugi apoi morcovii feliați, cartoful tăiat cubulețe și continui cu călirea încă 5-6 minute.
2. Stingi totul cu supa de legume/pui și lași să fiarbă până când legumele sunt bine pătrunse.
Tip: Dacă nu ai rămasă supă preparată anterior (de legume sau pui), poți prepara o supă instant. Eu așa am procedat. Aveam un pliculeț de supă de Maggi Fidelicios (de pui cred) – îmi iau, de regulă, pentru că îmi place mult fideaua respectivă și o folosesc în loc de tăieței în supele pe care le prepar sau când îmi fac noodles à la China. 🙂
De data aceasta, am făcut supa ca să o adaug la supa finală și am păstrat fideaua ca să fac alt preparat – ceva cu sos de smântână, brânză și ciuperci. 🙂 Această variantă, cu supa la plic, a adăugat un gust foarte bun preparatului final. Ai grijă însă la sare, să nu mai adaugi prea multă în supa-cremă, căci mixul acela de condimente din supa la plic are deja suficientă sare. Oricum, guști la final ș potrivești atunci gustul. 😉
3. Strecori legumele, punând deoparte zeama. Le mixezi cu un blender (dacă nu dispui de așa ceva, poți folosi orice ustensilă de care te ajuți când prepari piureul – e mai dificil, dar e o variantă bună și asta). Subțiezi piureul de legume cu zeama pusă deoparte, până la consistența dorită, condimentezi după gust cu sare și piper și îi mai dai 2-3 clocote finale.
Tip: Adaugă treptat zeama peste legumele pasate, amestecând în același timp cu o lingură, ca să nu se formeze vreun cocoloș și să aibă o consistență fină și potrivită ca densitate.
4. Iei vasul de pe foc și adaugi smântâna, potrivești din nou gustul de sare și o servești caldă, cu crutoane (pe care le poți prepara între timp, cât fierbe supa). Ornezi cu frunze de busuioc sau cu orice altă verdeață tocată, după gust.
Tip: Când adaugi smântâna, ca de fiecare dată când pui smântână în vreo supă/ciorbă, ca aceasta să nu se „taie”, pune-o întâi într-un vas, peste care adaugi un polonic din supa de curând preparată, amestecând continuu până se omogenizează totul. Apoi, adaugi această compoziție în supă, amestecând și acolo continuu, până se amestecă totul bine.
S-aveți pooooftă! 😉
Sursa: „Click Poftă bună!”, nr. 1/ianuarie 2013