Fac ce fac și ajung la o postare despre… mâncare. Însă n-am de ales: gătesc des, îmi place să mă joc de-a bucătarul și, recunosc, în bucătăria proprie, mă simt regină. 😛 Dacă am timp și chef, mă relaxează bine treaba cu gătitul și reușesc preparate spectaculoase – cel puțin, pentru cei care le gustă sunt așa. 😀 De aceea, nu neapărat ca să mă dau grozavă, mă gândesc să le împart, măcar vizual și prin rețete, cu voi, cei în pană de idei în ceea ce privește gătitul, cu voi, cei pofticioși și gurmanzi (hai că și eu recunosc, așa skinny cum sunt – sau eram?! 😀 – că îmi place să mănânc ce e bun), cu voi, cei care vă relaxați prin gătit, cu voi, cei care vă răsfățați partenerii și/sau familia cu preparate care mai de care… (și lista poate continua cu oricine!)
Astăzi vă invit în bucătăria mea pentru a vă delecta cu o rețetă pentru un preparat dulce. 🙂 Un tort, mai exact. Un tort pe care l-am preparat mai demult, dar pe care îl puteți realiza pentru sărbătorile pascale. Da, e delicios… 😀 Da, e altfel.
Am ales să-l fac, cândva în trecutul apropiat, pentru că e cu… castane, preferatele unui alt pofticios, mai ales sub formă de piure. 😛 Și, la gust cel puțin, a ieșit delicios. 😉
E foarte simplu de realizat.
Ai nevoie de:
Pentru blatul tortului: 3 ouă, 80 g zahăr, 80 g făină, 2 linguri de pesmet, 2-3 linguri de cacao.
Pentru cremă: 300 g piure de castane (eu am folosit piure de castane la borcan Râureni), 200 g de cremă mascarpone (am folosit o cutie de mascarpone de la Delhaize – marca proprie Mega Image – bună și OK ca preț), 80 g de zahăr (vezi însă cât de dulce e piureul de castane; s-ar putea să fie nevoie de mai puțin zahăr), 1 plic de zahăr vanilat, 2 linguri de rom/esență de rom, 50 de ml de lapte, 4 foi de gelatină (merge și un plic de gelatină, maxim 1 + 1/2 pliculeț), apă
Pentru decor: 100 g de ciocolată, 400 g de frișcă, 1 linguriță de scorțișoară
🌸 Citești aici despre:
Realizarea tortului
Pentru blat, separi ouăle. Albușurile le bați spumă împreună cu zahărul. Mixezi gălbenușurile, le adaugi peste albușuri, apoi pui făina, cacaua și pesmetul. Torni compoziția într-o tavă rotundă (de preferință, o tavă specială de tort, cu fund și pereți detașabili), tapetată cu hârtie de copt, și dai la cuptorul preîncălzit, pentru 30 de minute. Pont: Nu deschide ușa cuptorului în primele 20 de minute de coacere a blatului de tort! Aerul rece din afară va face blatul să se lase și să nu mai crească uniform. 😉 După ce s-a răcit, tai blatul în două părți egale, adică în două rânduri de blat, bineînțeles.
Pentru crema tortului, înmoi gelatina în puțină apă călduță (atenție, nu fierbinte!), apoi o pui într-un vas cu laptele (ibric, de preferință) și lași câteva minute la foc mic. Ai grijă ca gelatina din lapte să nu fiarbă, ci doar să se topească, fără să facă guguloaie. 😉 Piureul de castane, crema mascarpone, zahărul tos, cel vanilat și romul le amesteci într-un vas și le adaugi peste gelatina dizolvată în lapte.
Așezi inelul de la forma de tort pe un platou. În interiorul lui pui primul blat și îl acoperi cu cremă de castane. Așezi cel de-al doilea blat și lași la figider 2 ore să se întărească. Pont: Ca tortul să nu aibă blatul prea uscat sau tare, poți însiropa fiecare rând al blatului cu puțin sirop sau zeamă de compot. Eu l-am însiropat cu zeamă de la un compot de cireșe. 🙂 Merge însă orice compot.
Îmbraci tortul cu frișcă, iar deasupra presari scorțișoară și ciocolată rasă. Decorezi cum îți place, după inspirație. 😉 Eu am pus și câteva cireșe din compot.
Sursa de inspirație: „Click Poftă bună!”, nr 12 (71) / decembrie 2014