În wekenduri, am timp să elaborez sau să mă joc cu ce ingrediente am în bucătărie, să experimentez. Acum, că lucrăm și de acasă, e și mai la îndemână joaca. Plus că situația actuală mă și determină să mă adaptez, să mă descurc cu ce ingrediente am în frigider și în cămară, să optimizez…
E mai bine, din acest punct de vedere. Nu mai prea încape vorba de aruncat mâncare, iar orice leftovers se reciclează în ceva gustos. 🙂 Ca majoritatea ideilor de mese de mai jos.
La noi, când suntem acasă, micul dejun se transformă într-un brunch copios. E și masa unde zburdă cel mai bine ideile mele de gătit. 🙂
Iată ce vă propun:
[Lista aceasta începuse, ca idee, în vremuri calme și frumoase. Ea va tot fi updatată însă, în sensul că voi adăuga constant aici idei de mese rapide, simple, sănătoase, colorate și bazate pe… creativitate, chiar și în vremuri critice.]
🌸 Citești aici despre:
Halloumi cu legume la grătar pe pat de frunze
Aceasta e o masă de care sunt tare mândră ca rezultat final, pe farfurie: culoare multă, legume, gust…
S-a bazat pe halloumi la grătar și am zis că, dacă tot pun brânza aceea minunată pe grătar, să coc astfel și legumele – roșii, ardei și avocado, tăiate în bucăți suficient de mari. Condimentate cu piper, sare, puse apoi alături de niște măsline negre pe un pat de frunze – mix de rucola, baby spanac și valeriană.
Am spray-at și cu ulei de măsline aromat peste (ca acesta de aici), puțină zeamă de lămâie și am presărat niște boabe de rodie. Mai aveam niște așchii de cașvcaval bine maturat și le-am pus alături, pe farfurie.
A ieșit spectaculos tot aranjamentul. 🙂 Te îmbie să guști.
Salată cu ton și lipii cu brânză și condimente, în tigaie
Ador salatele cu ton.
Și cum acum să ai conserve în casă e ceva inteligent, vă propun una cu orice frunze mai aveți prin frigider (salată, rucola, valeriană, baby spanac… orice verde comestibil) și alte legume ca roșii, ardei, ceapă roșie, porumb la conservă (orice ai proaspăt și poate fi consumat ca atare).
Le adaugi pe toate într-un bol, asezonezi cu sare, piper, fulgi de chilli, suc de lămâie, ulei de măsline (dacă tonul e în suc propriu și nu în ulei; dacă e în ulei, eu nu mai pun, îmi e suficient).
Lipii libaneze cu brânză rasă și condimente în tigaie
Fiindcă orice „insalata” e bună cu focaccia, eu adaptez din foi de lipii libaneze, cumpărate de la magazin. O idee care mi s-a năzărit pur și simplu într-un weekend când voiam să ronțăi ceva, dar nu aveam pâine suficientă în casă și nu prea îmi plac mesele de weekend fără pâine. 😀
Lipiile libaneze rezistă mult în frigider și sunt delicioase puse pur și simplu într-o tigaie non-aderentă, cu brânză rasă deasupra (poți mixa orice tipuri de brânză care se poate rade – iese delicios oricum!), pe care o lași puțin cât să înceapă să se topească, presari puțin ulei de măsline, boia de ardei, piper, ierburi aromatice, usturoi granulat – orice condimente îți plac, chiar și semințe. 🙂
Merge și numai cu unt, aromat dacă ai mai ales, sau doar cu sare aromată… Se potrivește cam la orice salată. 🙂
E o rețetă extrem de simplă și rezultatul – foarte sățios! 🙂 Eviți astfel să mănânci și prea multă pâine. 😉
Ouă prăjite pe pat de legume rămase prin frigider, congelator
Aveam niște ciupercuțe brune și o sfeclă care începuse să se pălească în frigider. Așa că am zis să le pregătesc la cuptor împreună cu alte resturi de legume dintr-un mix congelat (cu morcovi, broccoli, porumb). Am adăugat și niște cartofi prăjiți congelați.
Felul acesta de mâncare merge însă cu orice legume ai avea prin frigider/congelator, cu risc de alterare imediată. După plac. E de recuperat resturile, practic.
Am tras în tigaie legumele asezonate cu sare, piper, oregano aromat și am stins cu pastă de tomate, pentru un plus de gust. Mă gândeam la un shakshuka în acel moment, dar deja deviasem de la această rețetă.
Am pus apoi legumele acestea într-un vas de ceramică, frecat cu puțin unt înainte, pentru un plus de gust. Și au intrat la cuptor, să se pătrundă toate.
Între timp, am pregătit ouă prăjite. Le spun „prăjite” și nu ochiuri, pentru că: 1. nu prea îmi plac ouăle ochiuri moi și le fac cam tari, prăjindu-le bine, să nu se împrăștie gălbenușul lor când le mănânc; 2. am lăsat puțin din gălbenuș să curgă prin tigaie, ca apoi să îl pot prăji cât de cât, deci s-a cam stricat forma de ochiuri. Așa că… ouă „prăjite”. 🙂
Când au fost gata legumele – prima încercată: sfecla, pentru că se gătește mai greu (de aceea e bine să o tai cubulețe mai mici!), am ras niște rest de cașcaval peste ele pentru extra gust și am pus și ouăle ochiuri peste. Peste ouă am mai presărat boabe de piper, pentru un plus de aromă și culoare (am un sortiment în patru culori: negru, roz, alb și verde).
Tot pentru culoare, am pus și niște frunze de baby spanac în tot „tabloul”; oricum, începeau să se ofilească și acestea.
Am luat cu o paletă și am așezat pe farfurii, având grijă să mențin patul de legume peste care să stea așezate ouăle. A fost foarte bun! 🙂
Paste trase în tigaie cu somon afumat și cu ou prăjit și crenvurșt vegetal
Acest preparat e chiar mixul dintre o masă de mic dejun și una de lunch/prânz. Și implică leftovers – yaaay! Ador când pot să mă repliez pe ceva ce mi-a rămas și nu am apucat să păpăm dintr-o seară/zi anterioară.
De data asta, aveam niște paste simple, fierte, rămase de când gătisem ultima oară paste cu sos. Am ales să le trag în tigaie cu unt, usturoi granulat, somon afumat pe care îl mai aveam pe jumătate desfăcut deja în frigider (de la o tură de sushi anterioară). Am presărat spre final busuioc uscat și piper proaspăt măcinat peste ele.
Apoi, separat, prăjit câte un ou ochi și un crenvurșt vegetal de la Verdino (delicioase produsele lor, btw!), pentru fiecare porție. Servite și cu o salată de valeriană aproape, stropite cu suc de lime. 😉
Delicios și rapid rezultatul! Confirmat și de Mr.
Sticks de dovlecei în pesmet și susan cu cartofi prăjiți în grăsime și sos de smântână cu usturoi
Asta e o reinterpretare a celebrilor dovlecei pane: îi faci la fel, doar că îi tai „degețele”, minibatoane, îi treci prin aluat cu ou și făină ca de șnițel / pane, apoi prin pesmet fin amestecat cu susan și repede la prăjit în ulei încins.
Separat, frigi niște cartofiori în grăsime animală (ies super gustoși!), faci o salată de primăvară și pui de un sos delicios din smântână/iaurt cu niște căței de usturoi pisați și puțin mărar tocat. Sunt un deliciu toate combinate!
MBS cu ou
Pentru mine, porumbul e „cel mai deliciu între delicii”, indiferent de formă: fiert, copt, popcorn, mămăligă. 🙂 Așa că MBS-ul e destul de des pe masa mea: această abreviere provine din sintagma „mămăligă cu brânză și smântână”.
Eu pentru mămăligă folosesc doar mălai Panzani – fierbe rapid și în 3 minute ai mămăliga gata. 🙂
O pui în farfurii când e caldă, o lași puțin să iasă aburul din ea, adaugi unt peste ea să se topească atât cât e caldă încă. Amesteci să pătrundă untul în mămăligă, adaugi brânză telemea rasă (poți folosi și brânză de burduf, dacă îți place, doar că aceasta se va topi destul de mult în mămăliga caldă).
Pui și smântână și amesteci. Se va face ca o pastă mai groasă, care, la răcire, se va întări.
Frigi un ou ochi și pui peste MBS. Pentru un plus de gust și culoare, poți adăuga și niște bucățele de ceapă și usturoi verde tocate.
Deliciu!
Sandviciuri-frigănele cu brânză, la tigaie
Sandviciurile sunt ușor și rapid de făcut și pot fi realizate cu orice ai prin frigider. Mie îmi plac calde, cu brânză, care să se topească când muști din ele. 🙂 Doar că adesea le fac la sandwich-maker. Acum nu însă, le-am preparat la tigaie. 🙂
Așa că zilele astea am făcut așa:
Felii de pâine – ca de obicei, când faci sandvici – poate fi și de pâine toast, care e mai potrivită la frigănele.
Peste felii pui ce ai: bucăți de diverse feluri de brânză, felii de roșii, avocado.
Faci apoi un amestec din ou cu lapte, ca la pâinea prăjită cu ou, dar nu dulce, ci cu un vârf de sare și piper, puțin din niște plante aromatice.
Încingi o tigaie, pui ulei de măsline sau de struguri. Prinzi cu niște scobitori părțile sandviciului, ca să nu se desprindă, le treci prin amestecul de ou pe ambele părți, apoi le scoți pe un prosop de hârtie care să absoarbă surplusul de ulei. Scoți și scobitorile.
Pe farfuria cu sandviciurile-frigănele poți pune și o mică salată cu ce legume și frunze ai. Sunt delicioase.
Asta e o simplă rețetă care mi s-a ivit în minte ca idee, într-o seară când voiam ceva rapid și nu aveam chef de sandviciurile uscate obișnuite, făcute la aparatul sandwich-maker. În tigaie, cu această metodă, sunt și mai umede, dar și mai gustoase.
UPDATE:
Sunt mândră și totuși mi-e ciudă să descopăr în episodul 5 din sezonul 1, din cadrul serialului recent descoperit pe Netflix, cu rețete rapide și ușoare, dar incredibil de bune (i.e. Nadiya′s Time to Eat), că s-a mai gândit cineva să facă sandviciuri-frigănele. 😂
Eu chiar credeam că sunt prima care s-a gândit la frigănele (pâine înmuiată în ou) pe post de bază de sandvici. Dar cred că știți senzația, e ceva des întâlnit la multe persoane: ai o idee, te bucuri că ești tu cel care a descoperit-o, daaaar… peste puțin timp afli că deja au gândit-o și alții înaintea ta. 😀
Frigănele dulci cu mere / French toast
Dacă tot am vorbit de sandviciuri-frigănele, cum să nu propun chiar niște frigănele dulci cu fructe, ca brunch? Sunt delicioase. Chiar și ca desert.
Eu le-am făcut așa:
- Iei felii de pâine toast , le treci printr-un amestec de ou, lapte, zahăr vanilat și un vârf de sare. Amestecul acesta să fie mai lichid, astfel încât să înmoaie bine pâinea, dar nu să se dezintegreze (atenție!).
- Între timp, taie niște bucăți de mere, cu tot cu coajă, pentru a păstra vitaminele. Presară zahăr vanilat și scorțișoară peste ele și pune-le în cuptor cât să se pătrundă puțin.
- Unge o tigaie cu ulei (eu am folosit ulei de sâmburi de struguri – are un gust aparte, dar tu poți alege și de cocos, în funcție de aroma pe care vrei să o conferi preparatului). Mai adaugă o lingură zdravănă de unt în tigaie, tot de gust.
Când untul începe să se topească, pune la fript feliile de pâine, pe ambele părți. - Când s-au rumenit, scoate-le din tigaie și începe să aranjezi farfuriile cu frigănele, după plac. Pune pe ultimul strat niște mascarpone cremoasă și adaugă apoi bucățile de măr coapte. Adaugă niște miere – ideal e să fie lichidă, dar eu nu am avut (a mea a fost mai zaharisită, dar nu e bai nici așa). Mai poți folosi sirop de arțar.
Vă garantez: nu ai cum să le reziști!
Salată colorată cu năut și pătrunjel
Am mâncat acest tip de salată prima oară în Israel. Și de atunci am mai făcut-o și pentru noi, de vreo câteva ori. E foarte bună.
O conservă de năut, bine scursă, o amesteci cu roșii tăiate cubulețe, pătrunjel proaspăt tocat, niște ceapă roșie tocată și sare și piper, după gust. Asezonezi cu ulei de măsline și zeamă de lămâie. Bună!
Legume la cuptor în toate culorile
Ca să rămânem tot în sfera legumelor…
Asta e mai mult de garnitură, dar merge și când vrei să papi ceva, dar să nu fie prea consistent. 😀 De fapt, arată delicios și au un gust pe măsură. 🙂
Iei o tavă, pui hârtie de copt în ea și începi să tai ce legume proaspete ai prin frigider, dar să fie în bucăți cât mai mari. Iar culorile cât mai variate.
Presari sare, piper și ulei de măsline peste și dai la cuptor. Dacă ai ceva verdeață, toacă puțină peste. Taa-daa!
Nachos cu sos de ardei copți
Ador nachos, mai ales pe cele de la Tacobell. Dar cum nu mereu sunt la îndemână, te apuci și ți le faci singur.
Așa că iei o pungă de tortilla chips, din porumb, le împrăștii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, arunci peste ele cu porumb dintr-o conservă, scurs bine, presari cașcaval ras peste și bagi la cuptor. Le ții acolo cât să se topească cașcavalul.
Pregătești și sosul de ardei copți:
Eu am ardei copt congelat, așa că l-am scos să se dezghețe. L-am pasat cu blenderul când a fost gata, am pus și câteva linguri de sos de roșii, ulei de măsline și oțet cât să îi potrivesc gustul. Sare, fulgi de chilli și piper și… yummy! 🙂
Chipsurile astea de porumb sunt delicioase proaspăt scoase din cuptor și trecute prin sosul de ardei copți.
Vezi această postare pe Instagram
Lipii indiene naan cu humus
Nu o să vă detaliez cum se face o asemenea rețetă aici, pentru că am făcut-o și eu rapid după Jamila Cuisine – pe YouTube (vezi video mai jos), deși o văzusem prima oară pe Instagram la @cristinaandrei, în rândul food-profilelor pe care le urmăresc eu pe acea rețea.
Delicioasă e, oricum. Și așa, mâncată simplă. Dar noi am mâncat-o cu humus – la conservă, de data asta nu am mai avt timp să-l gătesc eu. Mă rog, sinceră să fiu, eu am dat gata mai multe pâinici naan așa, goale, doar cu unt aromat unse.
Tartine cu pate vegetal și legume
Nu știu despre voi, dar, încă de pe vremea studenției, am fost fanul numărul 1 al pateului vegetal Mandy. Când nu aveam idei și nici prea mulți bani, acest pate vegetal din soia, ușor picant, salva situația. 🙂 Ideal și foarte gustos pe timp de criză!
Iar primăvara, cu ridichi, ceapă verde, usturoi verde, tartinele cu pate vegetal Mandy sunt perfecte pentru o mică pauză când ți-e fomică și nu prea ai timp să prepari ceva mai complex. Salvează bine situația. Nu arată nici rău, din contră.
UPDATE: Chiar vă recomand să vedeți și serialul de rețete rapide și delicioase de pe Netflix – Nadiya′s Time to Eat, pentru când nu avem timp de gătit: foarte util și o reală sursă de inspirație pentru astfel de situații, cu tips & tricks ca să scurtezi cât mai bine anumite procese de gătit. 😀
Adevărul e că, după o zi de muncă grea, prea pierdem vremea în bucătărie și, uneori, sunt zile în care numai așa nu ai vrea să îți petreci timpul liber. Trebuie să învățăm să nu mai pierdem timpul în bucătărie cu rețete elaborate; există alternative mai ușoare și rapide și e prostesc să nu ne folosim de ele. Apoi, multe-multe idei faine pentru mese delicioase și easy-peasy vei găsi în acel serial. Aah, și pe care mulți să le putem face.
Pe lângă sandviciurile-frigănele, pe care le făcusem deja, dar le-am văzut apoi și la ea, am văzut că vorbește și de budinca de chia pe post de cremă în anumite deserturi rapide și… yummy-yummy.
Tu ce idei de brunch acasă mai ai? De ce îți e poftă? Scrie-mi în secțiunea de comentarii din josul paginii. Părerea ta contează mult pentru mine și îi poate ajuta și pe ceilalți. 🙂